Dům evropských dějin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dům evropských dějin
Základní informace
ArchitektAtelier Chaix & Morel et Associés
Výstavba2014
Technické parametry
Podlahová plocha8 000 m2 (86 000 sq ft)
Poloha
Adresarue Bélliard, Parco Leopoldo a Belliardstraat 135, Brusel, BelgieBelgie Belgie
Souřadnice
Map
Další informace
WebOficiální web a Oficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dům evropských dějin je historické muzeum a kulturní instituce v Bruselu v Belgii, která se zaměřuje na nedávné dějiny Evropy. Vznikl z podnětu Evropského parlamentu a byl navržen v roce 2007 tehdejším předsedou Parlamentu Hansem-Gertem Pötteringem; byl otevřen 6. května 2017.[1]

Jako kulturní instituce a výstavní centrum hodlá Dům evropských dějin podporovat porozumění evropské historii a evropské integraci prostřednictvím stálé expozice a dočasných a putovních výstav. V muzeu se nachází sbírka předmětů a dokumentů reprezentujících evropskou historii, vzdělávací programy, kulturní akce a publikace a také široká škála online obsahu. Výkladem historie z evropské perspektivy propojuje a porovnává sdílené zkušenosti a jejich různorodé interpretace.

Muzeum se nachází v Parku Leopold, v blízkosti evropských institucí a stanic metra Maalbeek/Maelbeek a Schuman na linkách 1 a 5 bruselského metra.

Sbírka a rozsah[editovat | editovat zdroj]

Dům evropských dějin dává návštěvníkům příležitost dozvědět se o evropských historických procesech a událostech a zapojit se do kritických úvah o jejich důsledcích pro současnost.

Originalita projektu spočívá ve snaze zprostředkovat nadnárodní přehled evropských dějin s přihlédnutím k jejich rozmanitosti a mnoha interpretacím a vnímání. Jeho cílem je umožnit široké veřejnosti porozumět nedávné historii v kontextu předchozích staletí.

S využitím 1500 předmětů a dokumentů z více než 300 muzeí a sbírek z celé Evropy i mimo ni a široké škály médií muzeum poskytuje cestu evropskou historií, především 20. století, s retrospektivami vývoje a událostí v dřívějších obdobích, které měly zvláštní význam pro celý kontinent. V tomto kontextu jsou dějiny evropské integrace představeny v celé své jedinečnosti a v celé své komplexnosti.

Stálá expozice[editovat | editovat zdroj]

Galerie stálé expozice, rozkládající se na čtyřech podlažích, využívají předměty a multimediální prostředky, aby návštěvníky zavedly do podnětného vyprávění, které se zaměřuje na evropské dějiny, zejména v průběhu 19. a 20. století. Jednotlivá témata evropských politických, hospodářských, sociálních a kulturních dějin jsou prezentována chronologicky.

Výstava začíná mýtem o bohyni Europě, ponoří se do starověkých kořenů Evropy a dědictví sdílených tradic a úspěchů tohoto kontinentu a poté pokračuje dramatickou cestou Evropy k modernitě v 19. století a procesem přestavby po druhé světové válce. Závěrečná část vyzývá návštěvníky, aby kriticky zhodnotili evropskou historii, její potenciál a budoucnost.

Dočasné výstavy[editovat | editovat zdroj]

Součástí programu Domu evropských dějin je také každoroční dočasná výstava, která poskytuje příležitost rozšířit témata a období stálé expozice. To umožňuje inovativní typy výstav a různorodý obsah způsoby, které jsou atraktivní pro různorodé publikum. Stejně jako stálá expozice mají i tyto dočasné výstavy nadnárodní a interdisciplinární přístup. Jsou ve čtyřech jazycích (angličtina, francouzština, němčina a nizozemština). Dosavadní dočasné výstavy byly:

Digitální obsah[editovat | editovat zdroj]

Jako součást poslání muzea být přístupný publiku z celého kontinentu a poskytovat nové prostředky pro zprostředkování nadnárodní historie[2] byla spuštěna řada digitálních produktů:

Vztahy s jinými subjekty

Dům evropských dějin je členem řady organizací v oboru muzejnictví a kulturního dědictví, a to na státní i mezinárodní úrovni, např. ICOM, NEMO a Brussels Museum Council. Spolupracuje rovněž s různými skupinami v bezprostředním sousedství Bruselu a v regionu a s muzei, univerzitami a občanskou společností v celé Evropě.

Poloha a dostupnost[editovat | editovat zdroj]

Bývalá Eastman Dental Hospital,[3] původně navržená pro umístění zubní kliniky, byla pojmenována po George Eastmanovi, americkém filantropovi a vynálezci fotoaparátu Kodak.

Muzeum je vhodné pro vozíčkáře a kočárky a je otevřené pro všechny v souladu s politikami Evropského parlamentu týkajícími se přístupnosti. Za tímto účelem jsou jeho hlavní nabídky prezentovány prostřednictvím interaktivního tabletu ve 24 jazycích, které odpovídají úředním jazykům EU.

Vedení

Řídící orgány: dozorčí rada a akademický výbor (poradenský orgán). Ředitelkou muzea je dr. Constanze Itzelová. Dozorčí rada: provádí dohled a přijímá rozhodnutí v základních otázkách souvisejících s projektem. V čele rady stojí bývalý předseda Evropského parlamentu dr. Hans-Gert Pöttering.

Akademický výbor: předsedou je historik prof. dr. Oliver Rathkolb, členy jsou univerzitní profesoři a odborníci z muzeí světového významu. Poskytuje poradenství akademickému projektovému týmu Domu evropských dějin v historických a muzeologických otázkách.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku House of European History na anglické Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]