Dáda Libánská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Dáda Libánská je česká disidentka a signatářka Charty 77.

Dáda Libánská vyrůstala na Kampě na Malé Straně. Její otec byl přesvědčený komunista. Útočištěm se jí stal byt Dany a Jiřího Němcových v Ječné ulici v Praze. Byt Němcových byl otevřené „centrum undergroundu“ a „domov“ zde našlo spoustu příchozích. Patřila mezi ně i budoucí galeristka Dáda Libánská. V její rodině probíhaly generační konflikty, tak byla častým návštěvníkem v Ječné 7. Jako dospívající poslouchala přednášky Jiřího Němce, potkala se zde s básníkem I. M. Jirousem, hudebníkem M. Hlavsou a dalšími. Dáda se provdala za fotografa Jaroslava Libánského, který je znám jako Abbé Libansky.[1]

Libánská byla aktivní v protikomunistickém odboji. Opisovala samizdatové texty, mimo jiné román Invalidní sourozenci od Egona Bondyho.[2] S manželem bydlela v domě v Letkách, kde pořádala nelegální koncerty, promítání filmů a výstavy.[3] Po podpisu Charty 77 byla šikanována a v roce 1982 spolu s manželem emigrovala. Vrátila se v roce 2003, opět na Malou Stranu.[4] Poté pracovala jako galeristka v malostranské galerii.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Fenomén Underground: Věčná Ječná. Česká televize [online]. [cit. 2021-11-30]. Dostupné online. 
  2. Dáda Libánská: Teror na dětech je donebevolající [online]. Sociologický ústav Akademie věd České republiky [cit. 2020-12-30]. Dostupné online. 
  3. HROCH, Miloš. „60. léta byla plná nadějí a konečně se tu prosadil rock. Pak přišla okupace,“ vzpomíná Jiří Černý. Český rozhlas Radio Wave [online]. Český rozhlas, 2020-08-21 [cit. 2020-12-30]. Dostupné online. 
  4. Ženy v disentu - Dáda Libánská: Teror na dětech je donebevolající. zeny.cz [online]. 2017-12-13 [cit. 2020-12-30]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]