Cypřišovec Leylandův

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Cypřišek Leylandův)
Jak číst taxoboxCypřišovec Leylandův
alternativní popis obrázku chybí
Cypřišovec Leylandův
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Oddělenínahosemenné (Pinophyta)
Třídajehličnany (Pinopsida)
Řádborovicotvaré (Pinales)
Čeleďcypřišovité (Cupressaceae)
Rodcypřiš (Cupressus)
Binomické jméno
Cupressus × leylandii
Synonyma
  • × Cupressocyparis leylandii
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Cypřišovec Leylandův (Cupressus × leylandii), známý též jako notkacypřiš Leylandův nebo nesprávně jako cypřišek Leylandův, je stálezelený jehličnatý strom, často používaný v okrasném zahradnictví. Je to kříženec, který vznikl na konci 19. století v soukromé zahradě rodiny Leylandů v Leighton Hall ve Walesu spontánním sprášením dvou vedle sebe rostoucích jedinců cypřiše nutkajského (Xanthocyparis nootkatensis) a cypřiše velkoplodého (Cupressus macrocarpa) a dále je udržován v kultuře vegetativní formou. V přírodě ke křížení těchto druhů nedochází vzhledem ke vzdálenosti jejich přirozených areálů.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Vzrůstný, stálezelený, rychle rostoucí jehličnatý strom dorůstající výšky 20–25, vzácně až 30 metrů, s pravidelnou, kompaktní, široce kuželovitou korunou a hustým zavětvením, které většinou sahá až k zemi. Olistění je šupinovité, velmi drobné šupiny mají rozměr kolem 1 mm, jsou zpravidla tmavě zelené, na spodní straně světlejší, někdy s bílým lemem. Borka dospělých jedinců je hnědočervená, hluboce zbrázděná. Strom může nést šištice, které jsou zhruba 2 cm veliké, ve zralosti tmavě hnědé, s osmi semennými šupinami nesoucími po pěti semenech; vzhledem k hybridnímu původu taxonu jsou však semena téměř vždy sterilní.

Použití[editovat | editovat zdroj]

Je to atraktivní solitéra do parkových výsadeb nebo větších zahrad, lze jej použít též do kulisových výsadeb, větrolamů nebo vyšších živých plotů. K jeho výhodám patří velmi rychlý růst (v průměru 1 m za rok), značná odolnost vůči mrazu, suchu i městskému znečištění a v neposlední řadě též snadné množení pomocí řízků. Silice obsažené v pletivech rostliny mohou citlivým jedincům způsobit podráždění na kůži.

Kultivary[editovat | editovat zdroj]

  • ×Cupressocyparis leylandii 'Castewelan Gold'
  • ×Cupressocyparis leylandii 'Silver Dust'

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Leyland cypress na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]