Clay Shirky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Clay Shirky
Narození1964 (59–60 let)
Columbia
Alma materYaleova univerzita
Morse College
Povoláníspisovatel, technologický evangelista, vědec a akademik
ZaměstnavatelNewyorská univerzita
Webwww.shirky.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Clay Shirky (* 1964 Columbia, Missouri) je americký spisovatel a filozof, který se věnuje především sociálním a ekonomickým účinkům internetu a decentralizovaných komunikačních technologií, jako jsou peer-to-peer služby. Je typickým představitelem technooptimistického přístupu k novým médiím. Je členem poradního sboru Wikimedia Foundation.[1] Působí na New York University.[2]

Dílo[editovat | editovat zdroj]

K jeho nejznámějším pracím patří kniha Here Comes Everybody (2008), kde se věnuje zvláště tématu crowdsourcingu (známá je jeho věta „internet běží na lásce“) a kolektivitě na internetu, která tam dle něj nabývá nové, historicky nebývalé formy.

Shirky v knize také představuje svou teorii „masové amaterizace“, která říká, že tradiční mediální profesionál končí a obsah médií si budou tvořit příjemci sami. Masová amaterizace zruší otázku „Proč to zveřejňovat?“ a nahradí ji otázkou „Proč ne?“ Příkladem masové amaterizace je internetová encyklopedie Wikipedie nebo portál YouTube, ale i řada nových mediálních projektů (v Česku například Parlamentní listy nebo neúspěšný projekt společnosti PPF Naše adresa). Nové technologie zkrátka z dříve pasivních konzumentů dělají aktivní tvůrce. Vznikají tak nové instituce, které jsou mnohem inkluzivnější a jejich chod také mnohem levnější a efektivnější. Všechny předchozí komunikační revoluce (vynález a rozšíření knihtisku například) znamenaly rozvoj komunikace od malé aktivní skupiny (moderní žurnalistika například) k velké skupině pasivní, tedy k produkci asymetrické komunikace. Internetová revoluce je první komunikační revoluce v dějinách, která zplodí masovou komunikaci symetrickou, tedy nikoli „od mála k mnoha“, ale „od mnoha k mnoha“. Zatímco čas věnovaný starým médiím byl v minulosti pro uživatele pasivní a neproduktivní, čas strávený na internetu získává díky „médiím spolupráce“ společenskou hodnotu. Volný čas se tak v moderní společnosti mění z času mrtvého na jednu z klíčových surovin a zdroj bohatství společnosti.

Knihu Here Comes Everybody zařadil britský deník The Guardian mezi sto nejvýznamnějších nebeletristických knih všech dob.[3]

Teze z ní rozvinul Shirky v další knize Cognitive Surplus (2010), kde přišel s konceptem „kognitivního přebytku“, který vzhledem k výše uvedenému principu ve společnosti vzniká. Ten podle Shirkyho může změnit povahu společnosti a vést k mnohem větší společenské participaci. Média budou reprezentovat mnohem více skupin, zájmů a hodnot společnosti, což musí společnost učinit silnější a demokratičtější, neboť komunikace již není tak snadno ovladatelná držiteli moci či ekonomickými obry.[4] Otázka kvality nového typu obsahu tvořeného novým typem přispěvatelů je podle Shirkyho druhotná („Účast je důležitější než kvalita“). Shirky si nicméně uvědomuje, že nový typ médií a komunikace otevírá prostor i dosud marginalizovaným extrémním a destruktivním skupinám (jako příklad uvádí podporovatele extrémní štíhlosti a anorexie), které hierarchické instituce starého typu dokázaly mnohem lépe vytěsňovat. Přesto základní trend podle něj posílí komunitnost a občanské hodnoty. Shirky také uznává, že nové technologie mohou přinést větší míru konfliktů, ale benefity budou podle něj převažovat. Přirovnává to k nástupu knihtisku – ten také zvýšil množství sporů ve společnosti, ale také vyvolal vědeckou revoluci, která fakticky změnila svět k lepšímu. Jeden z posledních způsobů, jak staré instituce dokáží a budou změnám bránit, je lpění na překonaném konceptu autorských práv (Shirky otevřeně brojil proti legislativním snahám kriminalizovat sdílení obsahu uživateli a prohlásit ho za „nelegální kopírování“). Přesto podle Shirkyho nové komunikační technologie nakonec musí změnit společnost, ale nebude to společenský přelom prudký, spíše očekává padesátileté přechodné a velmi chaotické období, kdy budou staré a nové instituce – komunikační i politické – žít vedle sebe.

Bibliografie[editovat | editovat zdroj]

  • The Internet by E-Mail (1994)
  • Voices from the Net (1995)
  • P2P Networking Overview (2001)
  • Power Laws, Weblogs, and Inequality. Writings About the Internet (2006)
  • Planning for Web Services: Obstacles and Opportunities (2003)
  • Here Comes Everybody: The Power of Organizing Without Organizations (2008)
  • Cognitive Surplus: Creativity and Generosity in a Connected Age (2010)
  • Little Rice: Smartphones, Xiaomi, and the Chinese Dream (2015)

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archive:Advisory Board - Wikimedia Foundation Governance Wiki. foundation.wikimedia.org [online]. [cit. 2023-01-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Clay Shirky. www.nyu.edu [online]. [cit. 2023-01-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. The 100 greatest non-fiction books. The Guardian [online]. 2011-06-14 [cit. 2023-01-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. CHATFIELD, Tom. Cognitive Surplus by Clay Shirky | Book review. The Guardian [online]. 2010-06-26 [cit. 2023-01-01]. Dostupné online. (anglicky)