Chrám svaté Teodory ze Sihly (Kišiněv)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chrám svaté Teodory ze Sihly
Místo
StátMoldavskoMoldavsko Moldavsko
ObecKišiněv
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevpravoslaví
ZasvěceníTheodora of Sihla
Architektonický popis
ArchitektAlexandr Bernardazzi
Stavební slohnovobyzantský sloh
Výstavba1895
Další informace
AdresaKišiněv, MoldavskoMoldavsko Moldavsko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chrám svaté Teodory ze Sihly (rumunsky Biserica Sfânta Teodora de la Sihla) je katedrální chrám rumunské pravoslavné církve, který se nachází v Kišiněvě, hlavním městě Moldavska. Je sídelním chrámem besarabské metropolie.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Chrám se nachází v centru města, v ulici Alexandra Puškina. Postaven byl v roce 1895 jakožto kaple sousedního dívčího gymnázia Besarabské gubernie, nicméně nebyl dán do liturgického užívání. Autorem stavby je ruský architekt Alexandr Bernardazzi, který ji provedl v eklektickém stylu.[1] Pro potřeby gymnázia byla následně postavena jiná kaple.[2] K vysvěcení stavby došlo až v roce 1922, kdy se Besarábie stala součástí Rumunska. Stavba se stala kaplí sousedního gymnázia, za patrona byl vybrán svatý Teodor Tiro.[1] Po vstupu sovětských vojsk do Kišiněva v roce 1940 byla budova upravena na muzeum náboženství a ateismu. Když rumunská armáda území dobyla zpět, byl chrám v roce 1942 opět vysvěcen. Po druhé světové válce, kdy se Moldavsko stalo součástí Sovětského svazu, byla kaple upravena na tělocvičnu. Od roku 1978 v ní fungovalo muzeum ateismu, později přejmenované na muzeum historie náboženství.[3]

Ikonostas v chrámu svaté Teodory ze Sihly

K obnovení liturgické funkce stavby došlo v roce 1991, kdy se rozpadl Sovětský svaz. Byla také vybrána také nová patronka, svatá Teodora ze Sihly.[4] Svatyni získala rumunská pravoslavná církev, která ji určila jako katedrální chrám své kišiněvské arcidiecéze a sídlo besarabské metropolie.[5][6]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Sobór św. Teodory z Sihli w Kiszyniowie na polské Wikipedii.

  1. a b Puşkin, 20 A. Sf. Cuvioasa Teodora de la Sihla [online]. Monument.sit.md [cit. 2019-03-21]. Dostupné online. (rumunsky) 
  2. Bucureşti, 64 (colţ str. Puşkin). Clădirea fostului gimnaziu pentru fete al zemstvei basarabene [online]. Monument.sit.md [cit. 2019-03-21]. Dostupné online. (rumunsky) 
  3. Часовня I-ой земской гимназии. История [online]. Oldchisinau.com [cit. 2019-03-21]. Dostupné online. (rusky) 
  4. ОБСКАЯ, Анна. Сначала была капелла [online]. Point.md, 2010-03-05 [cit. 2019-03-21]. Dostupné online. (rusky) 
  5. Parohul Bisericii "Sfânta Teodora de la Sihla" spune că nu are nicio legătură cu Mitropolia Chişinăului şi Moldovei de Răsărit [online]. Publika.md, 2014-02-05 [cit. 2019-03-21]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-03-21. (rumunsky) 
  6. Catedrala “Sf. Teodora de la Sihla” – perla din inima Chişinăului [online]. Moldova.org, 2013-04-14 [cit. 2019-03-21]. Dostupné online. (rumunsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]