Katedrála svatého Alexandra Něvského (Nižnij Novgorod)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Katedrála svatého Alexandra Něvského
Собор святого Александра Невского
Místo
StátRuskoRusko Rusko
oblastNižněnovgorodská oblast
ObecNižnij Novgorod
LokalitaNižněnovgorodský jarmark
Souřadnice
Základní informace
CírkevRuská pravoslavná církev
DiecézeNižněnovgorodská eparchie
Architektonický popis
Výstavba1868—1880
Specifikace
Umístění oltářevýchod
Další informace
Oficiální webhttp://nevskiy-nne.ru/
Kód památky5210061000
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Katedrála svatého Alexandra Něvského (rusky Собор святого благоверного князя Александра Невского), někdy též nazývaná Novojarmareční, je katedrálou ruské pravoslavné církve v ruském městě Nižnij Novgorod. Nachází se na Strelce („Špičce“), tj. při soutoku Oky a Volhy. Spolu se Spaso-preobraženským chrámem (tzv. Starojarmarečním) jsou jedinými dochovanými sakrálními stavbami Nižněnovgorodského jarmarku.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Chrám byl postaven v letech 18671880. Vysvěcen byl 20. července 1881 za přítomnosti ruského cara Alexandra III. Byl zasvěcen vojevůdci z 13. století Alexandrovi Něvskému. Komunisté jej v roce 1927 zavřeli a využívali pro jiné účely. Roku 1940 chrám postihl požár; poté následovala řada rekonstrukcí. V červnu 1992 se chrám navrátil zpět do rukou ruské pravoslavné církve a 12. září 2009 získal status katedrály.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Při stavbě chrámu byly využity prvky několika architektonických stylů (klasicismus, starý rusko-byzantský sloh ...). Chrám má tradičně pět věží, z nichž nejvyšší prostřední symbolizuje Krista Spasitele a čtyři menší čtveřici evangelistů. Nejvyšší kupole chrámu dosahuje výšky 87 metrů. Ikony napsal známý moskevský ikonopisec F.A. Sokolov a některé pocházejí z Makarjevského kláštera.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Chrám svätého Alexandra Nevského (Nižný Novgorod) na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]