Spaso-preobraženská katedrála (Nižnij Novgorod)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Spaso-preobraženský katedrála
Спасо-Преображенский собор
Místo
StátRuskoRusko Rusko
oblastNižněnovgorodská oblast
ObecNižnij Novgorod
LokalitaNižněnovgorodský jarmark
Souřadnice
Základní informace
CírkevRuská pravoslavná církev
DiecézeNižněnovgorodská eparchie
ZasvěceníProměnění Páně
Architektonický popis
ArchitektAuguste Ricard de Montferrand
Stavební slohklasicismus
Výstavba1816—1822
Specifikace
Umístění oltářevýchod
Další informace
Oficiální webOficiální web
Kód památky5210063002
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Spaso-preobraženský katedrála (katedrála Proměnění Spasitele, rusky Спасо-Преображенский собор), někdy též nazývaný Starojarmareční, je pravoslavný chrám ve stylu pozdního klasicismu v centru ruského Nižního Novgorodu. Spolu s chrámem svatého Alexandra Něvského (tzv. Novojarmarečním) jsou jedinými dochovanými sakrálními stavbami Nižněnovgorodského jarmarku.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Roku 1816 byl do Nižního Novgorodu k ústí řeky Oky přenesen jeden z největších jarmarků Ruska. V souvislosti s tím došlo k výstavbě celé řady objektů, včetně několika křesťanských chrámů a mešity. Za projektem tohoto areálu stál ruský vojenský stavitel a inženýr španělského původu Agustín de Betancourt. Ten pověřil vypracováním návrhu Spaso-preobraženského chrámu význačného architekta francouzského původu Augusta Ricarda de Montferrand, který je mj. autorem katedrály svatého Izáka v Petrohradu. Výstavba byla dokončena roku 1822.

Ikony pro chrám namaloval italský umělec Torricelli v evropském duchu, kvůli čemuž se mnozí trhovci odmítali před zdejším ikonostasem modlit - ikony totiž zobrazovaly obnažené části těl. Mnozí věřící si proto nosili do chrámu své vlastní ikony. Samotný ikonostas byl zhotoven podle návrhu ruského architekta Vasilije Petroviče Stasova v klasicistním stylu.

Vzhledem k tomu, že jarmark se konal pouze jeden měsíc jedenkrát za rok, byl tento chrám podřízen Spaso-preobraženskému chrámu (nedochoval se) v areálu Nižněnovgorodského kremlu, odkud sem byly na období jarmarku přinášeny ikony a jiné potřebné vybavení.

Budova chrámu byla postavena za hlavním jarmarečním domem na hlavní ose jarmarku. Samotná budova byla založena na náspu, který ovšem postupně narušovaly podzemní vody a povodně. Statika budovy tím byla vážně narušena a ve stěnách se objevily praskliny. Na konci 19. století proto musela být provedena velká rekonstrukce, završená v roce 1888. Zvonice chrámu musela být v roce 1899 rozebrána a postavena znovu (1906).

Po bolševické revoluci byl objekt přeměněn na sklad, administrativní část přestavěna na byty a zvonice stržena. Církvi byl navrácen v roce 1989.

V roce 2009 byla před chrámem instalována dvoumetrová socha anděla jako pomník občanů Nižního Novgorodu, kteří zemřeli při likvidaci následků havárie černobylské jaderné elektrárny.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Спасский Староярмарочный собор na ruské Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]