Cetiovití

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxCetiovití
alternativní popis obrázku chybí
Cetie trojhlasá (Cettia diphone)
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaptáci (Aves)
Podtřídaletci (Neognathae)
Řádpěvci (Passeriformes)
Podřádzpěvní (Passeri)
InfrařádPasserida
NadčeleďSylvioidea
Čeleďcetiovití (Cettiidae)
Rody
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Cetiovití (Cettiidae) je čeleď středně velkých zpěvných ptáků, dříve řazených do čeledi pěnicovití (Sylviidae). V současné době tvoří tuto čeleď 36 druhů v jedenácti rodech, s původním rozšířením v Africe a Asii.[1]

Fylogeneze a taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Cetiovití jsou zřejmě sesterskou skupinou mlynaříkovitých (Aegithalidae). Podle nejnovějších výzkumů patří do této čeledi také pěnička pruhohlavá (Hemitesia neumanni), příbuzná rodu Urosphena. Jelikož jsou cetie hlavně orientální čeledí, je zajímavé, že k ní patří i tento africký druh. Protože bazální postavení v čeledi má rovněž africký rod Erythrocercus, otevírá se možnost afrického původu celé skupiny.

prinie křovinná (Scotocerca inquieta)

Velkou záhadou bylo postavení prinie křovinné (Scotocerca inquieta). Často bývá řazena do čeledi cistovníkovitých (Cisticolidae), podle jiných důkazů by měla být řazena k rákosníkovitým (Acrocephalidae). Nejnovější výzkumy však prokázaly, že patří mezi cetiovité pěvce.

Rod Phyllergates byl dříve řazen k cistovníkovitým v rámci rodu Orthotomus. Cetie Horeites (=Cettia) haddeni byla popsána teprve v roce 2006; zpívající pták byl zaznamenán již v roce 1972, ale odchytit živého jedince se podařilo až v roce 2000.

Rod Cettia v původním pojetí je polyfyletický, proto se zdá být vhodné obnovit pro většinu cetií rod Horeites, který byl běžně používán do poloviny 20. století.[1][2]

Kladogram[editovat | editovat zdroj]

cetie hnědoboká (Cettia fortipes)
krejčiřík žlutobřichý (Phyllergates cucullatus)

Erythrocercus

?Scotocerca

Hemitesia

Urosphena

Cettia

?Oligura

Tesia

Abroscopus

Phyllergates

Tickellia

Horeites

Evropské druhy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Aves - A Taxonomy in Flux 2.5
  2. ALSTROM, Per; HOHNA, Sebastian; GELANG, Magnus, ERICSON Per G. P., OLSSON Urban. Non-monophyly and intricate morphological evolution within the avian family Cettiidae revealed by multilocus analysis of a taxonomically densely sampled dataset. BMC Evolutionary Biology [online]. 5. prosinec 2011. Svazek 11, článek 352. Dostupné online. PDF [1]. ISSN 1471-2148. DOI 10.1186/1471-2148-11-352. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]