Caspar von Schönberg

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Caspar von Schönberg
Narození5. října 1621
Freiberg
Úmrtí1. září 1676 (ve věku 54 let)
Freiberg
RodičeGeorg Friedrich von Schönberg
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Caspar von Schönberg (5. října 1621, Freiberg1. září 1676, Freiberg) byl šlechtic, který spravoval rozlehlé panství na saské straně Krušných hor. Poskytoval na něm azyl pobělohorským exulantům z rekatolizovaných Čech. Exulantům zpřístupnil půdu a stavební materiál k zakládání osad a budování exilových kostelů. Některé z těchto osad, např. Oberneuschönberg, Kleinneuschönberg a Niederneuschönberg, byly pojmenovány po něm. Exulanty, kteří svou prací obnovovali válkou zničená území a podíleli se na rozvoji nejen hornického regionu, bránilo i Saské kurfiřtství.

Rodina[editovat | editovat zdroj]

Rodinný erb

Caspar von Schönberg pocházel z významného a široce rozvětveného šlechtického rodu, patřil k větvi Schönbergů (Adelsgeschlecht). Jeho otec, Georg Friedrich von Schönberg (* 27. November 1586 v Mittelfrohně; † 23. Oktober 1650 ve Freibergu),[1] byl „vrchním horníkem“ dozorujícím freiberské horní právo. Tuto vysokou funkci zastával později i jeho syn – Caspar von Schönberg.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Biografie von Schönburg (Adelsgeschlecht) - Sächsische Biografie | ISGV e.V.. saebi.isgv.de [online]. [cit. 2022-01-24]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]