Camille Guérin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Camille Guérin
Narození22. prosince 1872
Poitiers
Úmrtí9. června 1961 (ve věku 88 let)
Paříž
Místo pohřbeníhřbitov sv. Jakuba
Alma materÉcole nationale vétérinaire d'Alfort
Povolánímikrobiolog, veterinární lékař a lékař
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Camille Guérin (22. prosince 1872 Poitiers – 9. června 1961 Paříž) byl francouzský veterinář a biolog. S lékařem Albertem Calmettem je objevitelem vakcíny proti tuberkulóze BCG (Bacillus Calmette - Guérin). Svůj objev publikovali v roce 1908 a vakcínu nazvali podle svých jmen.

V roce 1919 se Guérin stal vedoucím oddělení Pasteurova ústavu v Lille. V roce 1928 se stal vedoucím oddělení tuberkulózy v Pasteurově ústavu v Paříži, v roce 1939 místopředsedou Národního výboru na obranu proti tuberkulóze, v roce 1948 předsedou prvního mezinárodního kongresu BCG a v roce 1951 předsedou Lékařské akademie. V roce 1955 obdržel od Francouzské akademie věd cenu Grand Prix de la recherche scientifique.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Plakát o příčinách šíření tuberkulózy. Jsou to chudoba, promiskuita a alkoholismus (1917)

Camille Guérin se narodil v roce 1872 v Poitiers ve Francii jako syn zprostředkovatele veřejných prací, který zemřel na tuberkulózu v roce 1882. V letech 1892 až 1896 studoval veterinární lékařství na Národní veterinární škole v Alfortville a zároveň působil jako asistent patologa Edmonda Nocarda (1850–1903). Promoval v roce 1896. V roce 1897 nastoupil do Pasteurův ústavu v Lille a začal spolupracovat s Albertem Calmettem. Zpočátku byl zodpovědný za přípravu vakcíny proti hadímu jedu a neštovicím. Vyvinul zde metodu pro hodnocení latentní virulence vakcíny. Od roku 1900 se věnoval téměř výhradně dvěma vědeckým výzkumům: vakcinaci proti tuberkulóze a vakcinaci proti neštovicím, kterou o století dříve zavedl anglický lékař Edward Jenner.

Bakterie Mycobacterium tuberculosis a napadená plíce

V roce 1905 poprvé objevil, že bacil tuberkulózy skotu (Mycobacterium bovis) může imunizovat zvířata, aniž by vyvolal onemocnění. Následně spolupracoval s Calmettem na vývoji strategie ke snížení virulence tohoto bacilu postupnou kultivací. V roce 1908 získali s Calmettem aktivní imunologický přípravek a nazvali ho podle svých jmen Bilié (= vakcína) Calmette a Guérin (BCG). V roce 1915 byl jejich výzkum přerušen okupací Lille. Obnovili ho až v roce 1918 po osvobození. V roce 1921 kultivací BCG získali vakcínu, která mohla být použita u lidí.

V roce 1924 vláda schválila rozšíření používání BCG na lidské novorozence.

Guérin zemřel v roce 1961 ve věku 88 let v Pasteurově nemocnici v Paříži a byl pohřben vedle své ženy Marie v Châtelleraultu.

Pocty[editovat | editovat zdroj]

Lycée Camille Guérin

Různé veřejné instituce a ulice nesou jméno Camilla Guérina:

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Camille Guérin na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]