Camera (časopis)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Camera
internationale monatsschrift für Photographie und Film
Základní informace
Datum založení1922
Datum zániku1981
Jazykfrancouzština, angličtina a němčina
Periodicitaměsíčník
Formát23 × 29 cm
Počet stran48–56
Země původuŠvýcarskoŠvýcarsko Švýcarsko a NěmeckoNěmecko Německo
Náklad10 000 (1965)
Klíčové osoby
VydavatelC. J. Bucher Verlag GmbH
Ringier AG
Šéfredaktor1922–1947 Adolf Herz
1964–1981 Allan Porter
Odkazy
ISSN0008-2074
WebOficiální web
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Camera byl švýcarský fotografický časopis, vydávaný nakladatelstvím C. J. Bucher Verlag GmbHLuzernu. Časopis byl založen v roce 1922 a vycházel do prosince 1981. V době největší slávy časopisu zde otiskovali svá nejnovější díla přední světoví fotografové, jako například Edward Steichen, Robert Frank či Jeanloup Sieff.

V roce 2013 učinili bývalí zaměstnanci nakladatelství, Bruno Bonnabry-Duval a Brigitte Ollierová pokus o obnovení časopisu. První číslo vyšlo 17. ledna 2013; časopis vychází jako čtvrtletník.[1][2]

Období 1922–1947[editovat | editovat zdroj]

Časopis vznikl z popudu inženýra a amatérského fotografa Adolfa Herze (1862 Nový Jičín –1947 Lucern) a vydavatele Carla Josepa Buchera v červnu 1922. Časopis vycházel nejprve v němčině. Cílem časopisu bylo pomáhat rozvoji fotografie, což bylo uvedeno v prohlášení vydavatelů v prvním čísle časopisu:

Tímto číslem časopisu se poprvé představujememe veřejnosti. Chtěli bychom říci pár slov o našich záměrech. Náš časopis bude podporovat uměleckou fotografii. Mysleli jsme si, že je vhodné představit našim čtenářům dílo umělců prostřednictvím rozsáhlých, kvalitně reprodukovaných výběrech jejich děl. O svá fotografická díla se zde podělí umělci ze všech zemí. V tomto čísle představíme osm stránek kvalitních reprodukcí. Zastoupení umělci představí své umělecké styly v původních esejích. V technické části uvedou nejlepší odborníci články o technických fotografických otázkách. V krátkých zprávách budeme komentovat všechny nové trendy tak, aby naši čtenáři získali aktuální pohled na fotografii. Zveme všechny fotografy a výzkumné pracovníky ze všech zemí, kteří chtějí přinést informace našim čtenářům, aby předložili své články. Pravidelně budeme pořádat fotografické soutěže, které budou povzbuzovat rozvíjející se umělce, a nejlepší díla obdrží finanční odměnu. Doufáme, že naše úsilí bude napomáhat vysokým cílům umělecké fotografie a že naši čtenáři nás budou podporovat.

Adolf Herz od počátku dbal na to, aby kvalita papíru i reprodukcí byla nejvyšší, jakou technologie tiskárny C. J. Bucher Verlag dovolovala.

Herzovo období redakce časopisu, ukončené jeho smrtí v roce 1947, bylo zaměřeno především na fotografický piktorialismus. V té době otiskovali v časopisu svá díla například fotografové Heinrich Kühn, Léonard Misonne, Hoffmeister, Craig Annan, Eduard Steichen, Alexander Keighley nebo Robert Demachy.

Poválečné období 1948–1964[editovat | editovat zdroj]

Walter Läubli se stal šéfredaktorem či uměleckým ředitelem v lednu 1948. Změnilo se také vlastnictví nakladatelství. C. J. Bucher byl v roce 1941 postižen mrtvicí a vedení nakladatelství převzala jeho manželka Alice.

Aby rozšířil okruh čtenářů časopisu, Läubli uváděl články také v angličtině a francouzštině. V tomto období otiskli v časopisu Camera své první fotografie autoři Jakob Tuggener, Gotthard Schuh, Henri Cartier-Bresson, Robert Capa (a další fotografové agentury Magnum), Bill Brandt a Robert Frank. Zvláštní číslo z roku 1949, ve kterém byly představeny první fotografie Roberta Franka, bylo významným edičním počinem v dějinách fotožurnalismu.

Následníkem Waltera Läubliho ve funkci šéfredaktora byl grafik Hans Neuberg. Vedl časopis po dva roky od prosince 1954. Jeho nástupce Imre Reiner, přepracoval vzhled časopisu a jeho logo. Tento vzhled zůstal nezměněn až do zániku časopisu v roce 1981.

Od července 1956 se stal šéfredaktorem časopisu Romeo Martinez (1911-1990).[3] Od března 1957 zahájil další fázi časopisu tím, že ho začal vydávat v anglické, francouzské a německé jazykové verzi a tím jej zpřístupnil daleko širšímu okruhu čtenářů.

V roce 1960 zahájil časopis spolupráci s organizací evropských profesionálních fotografů Europhot. Čtyři čísla časopisu ročně nesla název Camera EUROPHOT a zabývala se náměty profesionální fotografie.

Romeo Martinez opustil časopis po vydání květnového čísla v roce 1964. Zbytek roku časopis vycházel pod vedením paní Bucherové a zbývajících redaktorů.

Časopis pod vedením Allana Portera 1965–1981[editovat | editovat zdroj]

Allan Porter se objevil jako hostující redaktor Camery v prosinci 1965. V lednu následujícího roku byl jmenován šéfredaktorem. Paní Bucherová se rozhodla pro tohoto Američana s evropskými konexemi a doufala, že jeho talent a zahraniční styky pomohou časopisu, který byl v té době v ekonomických nesnázích.

Náklad časopisu v roce 1965 byl 9 300 výtisků ve všech jazykových mutacích. Porter slíbil navýšení o 8% v průběhu devíti měsíců, ale díky aktivní kampani na zvýšení počtu předplatitelů (zejména prostřednictvím dlouhodobých smluv s knihovnami a zahraničními distributory), díky rozšíření prodeje ve Spojených státech amerických dohodou se společností Acme Publications z New York City a diky novému přístupu reklamního oddělení časopisu, vzrostl náklad do konce roku 1965 o 20%.

V dubnu 1974 (ročník 53, číslo 4) vyšlo jubilejní sté číslo pod jeho vedením. Bylo věnováno Porterovu oblíbenému tématu - krajině. Na obálce i uvnitř čísla se objevily práce Dona Eddyho. Dalšími fotografy v tomto vydání byli Vincent Vallarino, Charles H. Caffin, Klaus Ott, T. C. Tilney, David Bayles, Carl George Heise, Leonard Misonne, George A. Tice a Sadakichi Hartmann.

V roce 1973 byla společnost C. J. Bucher AG převzata nakladatelstvím Ringier. Noví majitelé neměli žádný zájem o další vydávání časopisu Camera, protože nakladatelství vydávalo jiný fotografický měsíčník: Fotomagazin. Noví majitelé věřili, že stažením veškeré propagační podpory zájem čtenářů klesne a časopis zanikne sám. Jedním z prvních omezení, které Ringier udělal, byla změna tiskové techniky, namísto hlubotisku začal být časopis tištěn levnějším, ale méně kvalitním ofsetovým tiskem. Porterovi bylo jasné, že pokles kvality tisku by vedl k úbytku čtenářů, a za pomoci techniků původní tiskárny vyvinul dvojbarevný ofsetový systém (duplex), který snížil náklady a přitom udržel kvalitu tisku.

Pod vedením Allana Portera se Camera věnovala na jedné straně hledání talentů zkoumajících hranice moderní fotografie, ale také věnovala pozornost historii fotografie z moderního pohledu. Vycházela monotematická čísla věnovaná buď jednotlivým tvůrcům (například William Henri Fox Talbot, Imogen Cunningham, Josef Sudek, Henri Cartier-Bresson, William Klein), nebo významným obdobím v dějinách fotografie (fotografové okolo časopisu Camera Work, počátky fotožurnalismu, meziválečná avantgardní fotografie v Německu nebo v sovětském Rusku a podobně).

Po dalších deseti letech nakladatelství Ringier rozhodlo, že není v zájmu společnosti nadále časopis vydávat a proto v prosinci 1981 vyšlo jeho poslední číslo. Bylo to jen několik měsíců před 60. výročím založení časopisu.

Čeští autoři v časopisu Camera[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Camera (magazine) na anglické Wikipedii.

  1. Legendary ‘Camera’ magazine rises from the ashes. www.imaging-resource.com [online]. 2013-02-05 [cit. 2019-01-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Camera - about the magazine. Camera [online]. Publications Camera [cit. 2019-01-20]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  3. SARTORE, Teresa. Romeo Martinez: Camera 1953/1964. myartguides.com [online]. My Art Guides [cit. 2019-01-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-01-22. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]