Bruno Frank

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bruno Frank
Narození13. června 1887
Stuttgart Bádensko-WürttemberskoBádensko-Württembersko Bádensko-Württembersko
Úmrtí20. června 1945 (ve věku 58 let)
Beverly Hills Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Místo pohřbeníForest Lawn Memorial Park
Povoláníbásník, prozaik, dramatik
Národnostněmecká
Alma materMnichovská univerzita
Významná dílaDer Reisepass (1937)
Manžel(ka)Elisabeth Frank
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Logo Wikimedia Commons galerie na Commons
Logo Wikizdrojů původní texty na Wikizdrojích
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bruno Frank (13. června 1887 Stuttgart20. června 1945 Beverly Hills) byl německý spisovatel. Od 20. let byl v exilu, kde se stal známým autorem. Jeho nejvýznamnějšími díly jsou povídky Dny krále a Trenck, obě z prostředí pruského krále Fridricha Velikého, dále politická novela o francouzsko-německém usmíření, komedie Bouře v šálku čaje a exilové romány Cervantes, Dcera a Cestovní pas. Po druhé světové válce zažila Frankova díla krátkou renesanci, ale v 90. letech byla zapomenuta.

Život[editovat | editovat zdroj]

Bruno Frank pocházel z bohaté židovské rodiny bankéře Sigismunda Franka a jeho ženy Liny rozené Rothschildové, Salomon Rothschild byl jeho strýc. Po absolvování střední školy v letech 1905-1912 studoval práva, filozofii a literaturu na šesti německých univerzitách (Tübingen, Mnichov, Štrasburk, Heidelberg, Lipsko a Freiburg im Breisgau), doktorát získal v Mnichově za literární téma. Jeho krátkou účast v první světové válce ukončila nemoc. Zpočátku psal básně, poté byl prozaikem a dramatikem. Jako uznávaný spisovatel patřil k nejvlivnějším osobnostem literárního světa Výmarské republiky. Od roku 1916 se na deset let usadil ve Feldafingu u Mnichova. V roce 1924 se oženil s Liesl Massaryovou. V roce 1926 se přestěhoval do Mnichova, kde žil v blízkosti svého staršího přítele Thomase Manna.

Po požáru Říšského sněmu v roce 1933 svou vlast opustil s prozíravostí o nadcházejícím nacistickém režimu. Nejprve žil u Luganského jezera ve Švýcarsku, poté střídavě v Salcburku a v Londýně, občas také v Paříži a v jižní Francii. V roce 1937 emigroval do Kalifornie, kde po skončení války v roce 1945 zemřel. V emigraci literárně i politicky bojoval proti Třetí říši spolu s mnoha dalšími exilovými autory a s manželkou podporoval radami, skutky i penězi své kolegy v nouzi.

Dílo (výběr)[editovat | editovat zdroj]

  • Dny krále (1924)
  • Trenck (1926)
  • Generál a zlato (1932)
  • Bouře ve sklenici vody (1937) divadelní hra, uvedena na Broadwayi
  • Cervantes (1934)
  • Cestovní pas (1937) - román o osudech sasko-komburského prince Ludvíka a jeho učitelů před a po nástupu Třetí říše, probíhá mj. v exilu v Praze a v Londýně.

České překlady[editovat | editovat zdroj]

  • Do češtiny byly přeloženy pouze tři tituly: zásluhou nakladatelství Družstevní práce a v bibliofilské grafické úpravě Ladislava Sutnara vyšly již v letech 1934–1937 Politická novela a romány Cestovní pas a Cervantes (také v letech 1963 a 1986).
  • Cestovní pas v novém překladu Karla Houby a úpravě Ilony Janské uvedl jako desetidílnou rozhlasovou četbu Český rozhlas, studio Hradec králové, v roce 2008. V režii Pavla Krejčího četl Jiří Štěpnička.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bruno Frank na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]