Bores

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zámek Bores
Účel stavby
Poloha
AdresaVelká Střelná, vojenský újezd Libavá (okres Olomouc, Olomoucký kraj), ČeskoČesko Česko
PohoříNízký Jeseník / Oderské vrchy
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bores je zámek, který se nachází u silnice mezi zaniklými vesnicemi Velká Střelná a Jestřabí ve vojenském újezdu Libavá v Oderských vrších v okrese Olomouc v Olomouckém kraji. Objekt patří vojenskému újezdu Libavá a je veřejnosti, mimo vyhrazené dny v roce, nepřístupný.

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Bores

Původně lovecký zámek Bores zřejmě vznikl přestavbou staré panské hájovny a souvisejících budov v letech 19301931. V lednu 1937 prodal hrabě Alfons Wrbna - Freudenthal zámek i s pozemky továrníkovi Pivnému z Loštic. Nový majitel do majetku hodně investoval, avšak po záboru Sudet nacistickým Německem o majetek přišel. Po osvobození byl zámek i s pozemky rodině Pivných vrácen, avšak v květnu 1948 se v zámku sešla komise, která Pivným jejich majetek vyvlastnila a zámek byl předán Československé armádě. Armáda v zámku zřídila vojenskou ubytovnu. Tehdy byl zámek posměšně nazýván Čepičkovou vilou (po ministru Čepičkovi, který zde v roce 1952 přespal a snad i s prezidentem Gottwaldem. Budovu neobarokního zámku znehodnotila socialistická adaptace.[1][2]

Bores se nachází mezi kopci Spálený a Švédská kupa asi 750 metrů od Střelenského potoka.

Poblíž zámku Bores pramení potok Lichnička (přítok řeky Bystřice).

Obvykle jedenkrát ročně je Bores a jeho okolí přístupné veřejnosti v rámci cyklo-turistické akce Bílý kámen.

Název Bores nese též orientační bod, bod záchrany číslo 142.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. CIZEK, Hrady cz s r o Jiri. Bores - popis zámku, historie. www.hrady.cz [online]. [cit. 2021-05-29]. Dostupné online. 
  2. MACHALLA, Jindřich. Kronika Libavska. 6. vyd. [s.l.]: Ing. Hana Martínková, duben 2018. 544 s. ISBN 978-80-270-3568-7.