Man Bookerova cena

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Booker Prize)

Man Bookerova cena (Man Booker Prize, původní název do roku 2002 Booker-McConnell Prize, běžně zkracovaný na Booker Prize čili Bookerova cena) je cena za literaturu udělovaná od roku 1968 britskými novináři, vydavateli, literárními kritiky a jinými osobnostmi.

Do roku 2013 se jejím laureátem mohl stát prozaik či prozaička pocházející z Velké Británie nebo kterékoli bývalé britské kolonie. Ročníkem 2014 počínaje byla cena rozšířena a nyní ji může získat jakýkoliv román původně napsaný v angličtině, tedy i autoři amerického původu, kteří doposud ocenění získat nemohli. Tato změna vyvolala v literárních kruzích v Británii částečnou nevoli, neboť panuje obava, že si silný americký knižní trh ceny do budoucna podmaní. Navíc se cena dlouhodobě profilovala jako protiklad k prestižní americké Pulitzerově ceně. V roce 2016 cenu získal první Američan Paul Beatty, a to za satirickou knihu The Sellout.[1]

Už širší nominace na Man Bookerovu cenu je považována za velký úspěch, neboť porota každoročně vybírá z více než stovky zaslaných titulů (v roce 2013 např. porota přečetla 151 titulů[2]). Později dojde ke zúžení dvacetičlenné širší nominace na tzv. shortlist o šesti titulech, z nichž pak vzejde vítěz. Tím je zaručena i větší pozornost médií v průběhu celého procesu.

Doposud se pouze čtyřikrát v historii stalo, že by Man Bookerovu cenu získal někdo dvakrát. Povedlo se to spisovateli jihoafrického původu Johnu Maxwellu Coetzeemu (v letech 1983 a 1999), australskému spisovateli Peteru Careymu (1988 a 2001) a britské prozaičce Hilary Mantelové (2009 a 2012). V roce 2010 byl podruhé oceněn i J.G. Farrell (první ocenění 1973) za román z roku 1970, neboť na počátku 70. let došlo ke změně při výběru titulů a některé knihy kvůli tomu nemohly být zohledněny. Dodatečné ocenění vešlo ve známost jako "ztracená Man Bookerova cena".

V roce 2005 byla zavedena mezinárodní Man Bookerova cena, která je určena pro spisovatele jakékoliv národnosti, jejichž dílo je široce přístupné v angličtině.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Man Bookerovu cenu získal Paul Beatty za satiru o sociálních tabu
  2. Archivovaná kopie. www.themanbookerprize.com [online]. [cit. 2014-07-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-04-14. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]