Přeskočit na obsah

Bohuslav Zikmund

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
por. Bohuslav Zikmund
Narození13. prosince 1914
Kralovice
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí15. května 1942
Barentsovo moře severně od Medvědího ostrova
Příčina úmrtív moři po potopení lodi
Místo pohřbeníBarentsovo moře, křižník Trinidad
Národnostčeská
Povoláníarmádní pilot
ZaměstnavatelČeskoslovenská armáda
RodičeFrantišek Zikmund
Chybí svobodný obrázek.

Bohuslav Zikmund (13. prosince 1914 Kralovice15. května 1942 Barentsovo moře) byl český armádní pilot a oběť druhé světové války.

Před druhou světovou válkou

[editovat | editovat zdroj]

Bohuslav Zikmund se narodil 13. prosince 1914 v Kralovicích na plzeňsku v rodině obchodníka Františka Zikmunda. V rodné obci vychodil školu a vyučil se strojním zámečníkem. Byl členem Dělnické tělocvičné jednoty. Prezenční vojenskou službu nastoupil v roce 1936 u Leteckého pluku 1 v Praze, v jejím rámci absolvoval pilotní školu v Nitře, následně sloužil u bombardovací letky Leteckého pluku 5 v Brně. Po skončení prezenční služby pokračoval v armádní službě jako délesloužící poddůstojník.

Druhá světová válka

[editovat | editovat zdroj]
Křižník HMS Trinidad

Po německé okupaci v březnu 1939 a rozpuštění Československé armády působil Bohuslav Zikmund jako zalétávací pilot pro firmu Let Kunovice. Byl určen i k přelétávání zabavených československých strojů do Německa. Místo toho uskutečnil společně s Josefem Návesníkem 26. dubna 1939 únos dvojice strojů Avia B-71 do Sovětského svazu. Oba přistáli v Žitomiru a devět měsíců internováni sovětskými úřady. Po propuštění oba pracovali v Kujbyševu jako řemeslníci, Bohuslav Zikmund jako autoopravář. V roce 1941 se začala v Sovětském svazu formovat československá vojenská mise, kde se oba letci přihlásili. Mezi srpnem a říjnem 1941 absolvoval Bohuslav Zikmund výcvik, po kterém se stal příslušníkem jednotky NKVD určené k výsadkům do týlu nepřítele, následně byl přidělen k československé vojenské misi. Protože jako letec zatím neměl v Sovětském svazu perspektivu, byl společně s dalšími včetně Josefa Návesníka odeslán do Spojeného království. Dne 27. dubna 1942 odplul z Murmansku na palubě křižníku Edinburgh, který byl 30. dubna torpédován a Bohuslav Zikmund se po záchraně z vln vrátil na palubě minolovky Gossamer do Murmansku. Druhé nalodění proběhlo 4. května na křižník Trinidad. Dne 14. května 1642 byl konvoj, jehož součástí Trinidad byl, napaden německým letectvem a druhý den potopen. Po zásahu jednou z pum zahynul v útrobách lodi i Bohuslav Zikmund a Josef Návesník.

Posmrtná ocenění

[editovat | editovat zdroj]
  • Bohuslavu Zikmundovi byl in memoriam udělen Československý válečný kříž 1939
  • Bohuslav Zikmund byl in memoriam povýšen do hodnosti poručíka
  • Bohuslav Zikmund byl v roce 165 jmenován čestným občanem Kralovic

Literatura

[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy

[editovat | editovat zdroj]