Blagoje Nešković

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Blagoje Nešković
Nešković na poštovní známce
Nešković na poštovní známce
Narození11. února 1907
Bělehrad
Úmrtí11. listopadu 1984 (ve věku 77 let)
Bělehrad
Alma materLékařská škola Bělehradské univerzity
Povolánípolitický komisař a politik
OceněníŘád národního osvobození
Partyzánská pamětní medaile 1941
Politická stranaSvaz komunistů Jugoslávie
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Blagoje Nešković (v srbské cyrilici Благоје Нешковић; 11. února 1907, Kragujevac, Srbsko11. listopadu 1984, Bělehrad) byl srbský komunistický politik, partyzán a bojovník ve Španělské občanské válce. Byl rovněž i prvním poválečným premiérem Srbska (v letech 19451948).

Nešković vstoupil v roce 1935 do jugoslávské komunistické strany. Nedlouho poté odcestoval do Španělska, kde bojoval v 129. brigádě "Đuro Đaković". Po návratu do vlasti pracoval jako lékař v Bělehradě a politicky se angažoval v oblastním výboru Komunistické strany pro hlavní město. Aktivně se účastnil partyzánského boje; organizoval odbojové akce přímo v okupovaném Bělehradě, mezi které patřilo např. vydávání novin Glas v roce 1942.[1] Na 5. kongresu jugoslávských komunistů v roce 1945 byl zvolen za člena Ústředního výboru Svazu komunistů Srbska. Rovněž zastával i na tři roky pozici předsedy republikové vlády. V roce 1952 se stal místopředsedou jugoslávské vlády.

Jeho úspěšnou politickou kariéru ukončila podpora rezoluce Informbyra, po níž se musel stáhnout z veřejného života. Vrátil se k medicíně a pracoval pro laboratoře experimentální onkologie při fakultě lékařství Bělehradské univerzity. Zemřel v únoru 1984 ve věku 77 let.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. PETRANOVIĆ, Branko. Srbija u drugom svetskom ratu. Bělehrad: [s.n.], 1992. Kapitola Narodnooslobodilački pokret u uslovima krize i oživljavanja. Uspon ustanka u Sremu, s. 310. (srbochorvatština) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]