Bjás

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bjás
ब्यास
ਬਿਆਸ
Horní tok v horách u Van Viharu, Manáli
Horní tok v horách u Van Viharu, Manáli
Základní informace
Délka toku470 km
SvětadílAsie
Pramen
Ústí
Protéká
IndieIndie Indie (Himáčalpradéš, Paňdžáb)
Úmoří, povodí
Indický oceán, Arabské moře, Indus, Pandžnad, Satladž
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bjás, Biás nebo Beas (hindsky ब्यास, Byāsa, paňdžábsky ਬਿਆਸ, Biāsa, anglicky Beas River, sanskrtem विपाशा, Vipāśā) je řeka v severozápadní Indii.

Antičtí Řekové řeku nazývali Hypathos (Hyfasis) a byla pro ně nejvýchodnějším místem, kam na svých tažení dosáhl Alexandr Veliký.

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Pramení ve státě Himáčalpradéš na jižních svazích pohoří Pír Pandžál, kde vytéká z posvátného jezera Bjáskund v nadmořské výšce 3694 m. Údolím Solang přitéká do města Manáli, důležité zastávky na trase k průsmyku Rohtang a přes údolí Čanábu dále do Ladaku. Od Manáli k jihu vede tato cesta právě údolím Bjásu. Řeka protéká okresním městem Kullú, stáčí se k západu a u průlomu himálajským předhůřím Siválik napájí údolní nádrž Pong. Poté vtéká do nížin Paňdžábu, stáčí se k jihu a u Harike na rozhraní okresů Amritsar, Kapúrthala a Firózpur se vlévá zprava do Satladže.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Řeka Bjás označuje východní hranici Alexandrovy velké dobyvatelské výpravy v roce 326 př. n. l. Byla jednou z řek, které způsobily problémy při Alexandrově invazi do Indie. Jeho vojáci se zde vzbouřili a odmítli jít dále. Alexandr se zde na tři dny uzavřel ve svém stanu, když jeho muži nezměnili své rozhodnutí, ustoupil a vztyčil zde dvanáct obrovských oltářů, aby označil hranici svého výboje. Založil zde město Alexandria Hyfasis.[1]

V roce 2018 vydatné deště rozbouřily řeku Bjás, která zničila řadu budov ve městě Manáli a smetla zaparkovaný autobus. Nedošlo k žádnému zranění.[2]

Během monzunu v roce 2023 způsobilo zaplavení Bjásu značné škody v indickém státě Himáčalpradéš. Škody byly odhadnuty na miliardu dolarů, zemřelo více než 400 lidí.[3][4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Beas River na anglické Wikipedii.

  1. Alexandri magni imperium et expeditiones. Library of Congress, Washington, D.C. 20540 USA [online]. [cit. 2023-11-24]. Dostupné online. 
  2. Video: Voda smetla i autobus. Indie zápasí s velkými povodněmi. Aktuálně.cz [online]. 2018-09-25 [cit. 2023-11-24]. Dostupné online. 
  3. At least 9 dead as heavy rains wreak havoc in Himachal Pradesh, Uttarakhand [online]. 2023-07-09 [cit. 2023-11-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. JASWAL, Srishti. ‘Climate change killed my family’: Unusual monsoon hammers India’s Himachal. Al Jazeera [online]. [cit. 2023-11-24]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]