Bitva pod Studencem

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bitva pod Studencem
konflikt: Sedmiletá válka
Památník bitvy pod Studencem z roku 1906 u obce Líska
Památník bitvy pod Studencem z roku 1906 u obce Líska

Trvání18. červenec21. červenec 1757
Místookolí vrchu Studenec, Čechy
Souřadnice
VýsledekÚspěšné napadení pruských jednotek rakouskou armádou při pruském ústupu z Čech, rakouské vítězství
Strany
Vlajka Habsburské monarchie
Habsburská monarchie
Vlajka Pruska
Pruské království
Velitelé
generál András Hadik
vévoda Friedrich Holstein-Beck
Princ August Vilém Pruský
Síla
? ?
Ztráty
~ 300 padlých ~ 600 padlých

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bitva pod Studencem byla menším válečným střetem mezi ustupující pruskou armádou prince Augusta Viléma Pruského a rakouským vojskem pod velením generálů Friedricha Holstein-Becka a Andráse Hadika po porážce tažení krále Fridricha II. do Čech v první fázi tzv. sedmileté války o rakouské následnictví. Odehrála se mezi 18. a 21. červencem 1757 pod vrchem Studenec nedaleko České Kamenice. Rakouské oddíly, po vyhrané bitvě u Kolína svedené 18. června tohoto roku, vítězně napadly pruská vojska ustupující z Čech přes Lužické hory.

Předehra[editovat | editovat zdroj]

Po rozpoutání sedmileté války Pruskem roku 1756 byly bojové akce na zimu přerušeny a roku 1757 zahájil Fridrich II. tažení do Čech. Po pro Prusy vítězné bitvě u Štěrbohol v okolí Prahy svedené 6. května pak pruské vojsko utrpělo drtivou porážku v bitvě u Kolína 18. června[1] a zahájilo spěšný ústup na severozápad zpět směrem do Saska.

Voj pod velením prince Augusta Viléma, králova bratra, postupoval přes Mladou Boleslav a Českou Lípu, ne však dostatečně rychle, aby včas překročily Lužické hory. Rakouská armáda maršálka Leopolda Dauna pak Prusy pronásledovala a hodlala je odříznout od nejkratší přístupové cesty k hranici, což se jí podařilo dobytím Jablonného v Podještědí 15. července, kde kapituloval generál Puttkammer.[2]

Průběh bitvy[editovat | editovat zdroj]

Během denních hodin 18. července 1757 obsadily oddíly generála Becka prostor pod vrchem Studenec v očekávání kolony pruského vojska. Ta na místo dorazila v noci a díky osvětlení luceren byla dobře viditelná. Rakušané zaútočili ze tří stran a strhly se urputné noční boje trvající až do ranních hodin. Během 19. července se pak oddíly rakouského generála Andráse Hadika a generála Kleefelda v síle čtyř sborů s osmi děly střetly s postupujícími Prusy nedaleko obce Studený. Prusové byli nuceni ustoupit, po příchodu posil se pak pokusili na Kleefeldově křídle o protiútok, který však Rakušané odrazili. Rakouské ztráty při srážce u Studené tvořily 164 mrtvých a 264 zraněných, pruské vojsko mělo 486 padlých, 135 zajatých a 423 zběhů.[3]

Další srážky proběhly též ve dnech 20. a 21. července. Následujícího dne začali pak být pohřbíváni padlí. Celkem zahynulo přes 700 vojáků z obou armád. Beck, který přišel v bitvě o oblíbeného koně, odtáhl se svými muži směrem k Tolštejnu, další rakouské jednotky se utábořily u Jiřetína pod Jedlovou.[4]

Hodnocení bitvy[editovat | editovat zdroj]

Úspěšné blokování pruského ústupu bylo pak v rakouském tažení následováno vítěznými bitvami, mj. u Žitavy. Fridrich II. ovšem své mocenské ambice neopustil a roku 1758 napadl pak Habsburskou monarchii na severní Moravě, kteréžto tažení bylo ukončeno jeho porážkou v bitvě u Domašova téhož roku.

Na místě bitvy byl vybudován mohutný kříž připomínající zdejší události, který za dobu své existence několikrát zanikl a byl následně obnoven. Roku 1906 zde byl vybudován také kamenný pomník padlým.[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Dozvuky bitvy u Kolína roku 1757: Česká Kamenice. m.ceska-kamenice.cz [online]. [cit. 2021-09-23]. Dostupné online. 
  2. DOZVUKY BITVY U KOLÍNA ROKU 1757 V SEVERNÍCH ČECHÁCH. www.podstudencem.cz [online]. [cit. 2021-09-23]. Dostupné online. 
  3. O bitvě pod Studencem - Oficiální stránky obce Jetřichovice. www.obec-jetrichovice.cz [online]. [cit. 2021-09-23]. Dostupné online. 
  4. Lužické a Žitavské hory. www.luzicke-hory.cz [online]. [cit. 2021-09-23]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Pomník padlým z bitvy u Studence 1757 v Lísce u České Kamenice | Drobné památky. www.drobnepamatky.cz [online]. [cit. 2021-09-23]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]