Birger Magnusson

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Birger Magnusson
král švédský
Portrét
Král Birger (freska v kostele v Ringstedu)
Doba vlády12901318
Korunovace1302
Narození1280
Úmrtí31. května 1321 (asi 41 let)
Dánsko
Pohřbenkostel svatého Benedikta z Nursie v Ringstedu
PředchůdceMagnus III. Švédský
NástupceMagnus IV. Švédský
ManželkaMarkéta Dánská
RodFolkungové
OtecMagnus III. Švédský
MatkaHelvig Holštýnská
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Birger Magnusson (128031. května 1321) byl králem Švédska v letech 12901318. Byl synem Magnuse III. a Helvig Holštýnské.

Vláda[editovat | editovat zdroj]

Birger byl formálně králem od roku 1290 (králem byl prohlášen dokonce už ve svých čtyřech letech, aby mu otec usnadnil nástupnictví), v roce 1298 dosáhl plnoletosti. Tehdy se také ve Stockholmu oženil s princeznou Markétou Dánskou. O dva roky později se Markétin bratr, král Erik VI. Dánský, oženil s Birgerovou sestrou Ingeborg. V roce 1302 byl švédský královský pár v Söderköpingu korunován.

Birger vedl válku o moc nad švédskými územími se svými bratry Erikem a Valdemarem. V roce 1306 se dočasně smířili a Birgerův syn Magnus byl svými strýci uznán jako následník trůnu. Později však krále jeho bratři uvěznili a propustili až po intervenci dánského krále v roce 1308. Birger zůstal především titulárním králem, jeho bratři si začali budovat svá samostatná království. Během oslav Vánoc v roce 1317 na hradě Nyköping Birger bratry zajal a nechal vyhladovět k smrti.

Dlouholeté neshody, nepokoje a boje v roce 1318 vyústily k sesazení a útěku krále. Společně s manželkou se uchýlil do Dánska, kde žili pod ochranou jejího bratra. V roce 1320 byl zavražděn Birgerův nejstarší syn Magnus a sám Birger zemřel o rok později, v roce 1321. Pohřben je v kostele sv. Benedikta z Nursie v klášteře v Ringstedu.

Potomci[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Birger, King of Sweden na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Předchůdce:
Magnus III. Švédský
Znak z doby nástupu Švédský král
12901318
Znak z doby konce vlády Nástupce:
Magnus IV. Švédský