Berchembogen

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Berchembogen
Základní informace
Slohnovogotický
Výstavba1876
StavebníkJan Arnošt Berchem-Haimhausen
Další majiteléBerchem-Haimhausenové
Poloha
AdresaTrstěnice, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Berchembogen
Berchembogen
Další informace
Rejstříkové číslo památky46885/4-131 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lovecký zámeček Berchembogen se nachází v lese u obce Trstěnice, v blízkosti silnice I/21Chodové Plané do Chebu. Je chráněn jako kulturní památka.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Lovecký zámeček nechal postavit na území panství Chodová Planá jeho majitel Jan Arnošt Berchem-Haimhausen pro odpočinek při honech. Projekt byl vypracován v 70. letech 19. století, pravděpodobně spolu s plány výstavby zámků NeuhaimhausenJalový DvůrBroumova. Stavební aktivita Jana Arnošta pak vyvrcholila výstavbou nového zámku v Chodové Plané. Dokončení stavby Berchembogenu bylo plánováno na rok 1875, nakonec se však stavba protáhla a zámeček byl hotov v roce 1876. Rodu Berchem-Haimhausen sloužil do 40. let 20. století. Po roce 1945 byl československým státem zkonfiskován a využíval jej národní podnik Státní lesy. Ve využívání lesní správy byl do začátku 90. let, kdy došlo k přeměně na pohostinství. Dnes je zámeček veřejnosti nepřístupný.

Detail znaku na fasádě.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o pseudogotickou dvoupatrovou budovu o členitém půdorysu. Vstup do objektu se nachází pod ozdobným balkonem s nárožními rizalityarkýři. Celá budova je kryta dvojicí sedlových střech se štíty. Podoba je dotvořena množstvím ostění a jiných architektonických detailů. Na čelním štítu je umístěn honosně ztvárněný erb stavebníka. Vstupní portál je umístěn v předsíni s otevřenou arkádou, která nese krytý balkon. Středem budovy prochází chodba se síťovou klenbou. Z chodby jsou vstupy do místností s vyřezávanými stropy.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2017-03-03]. Identifikátor záznamu 159416 : Zámek – zámeček Berchenbogen. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. BRYCH, Vladimír; RENDEK, Jan. Hrady, zámky a tvrze západních Čech. 1. vyd. Praha: Academia, 2016. 615 s. ISBN 978-80-200-2329-2. S. 38. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]