Benitoit

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Benitoit
Benitoit, neptunit, joaquinit-(Ce), natrolit
Benitoit, neptunit, joaquinit-(Ce), natrolit
Obecné
Kategorieminerál
Chemický vzorecBaTiSi3O9
Identifikace
Barvasvětlá až tmavě modrá
Vzhled krystalutabulkovité dipyramidální krystaly, zrnitý
Soustavahexagonální
Tvrdost6 - 6,5
Leskskelný
Štěpnostnezřetelná dle {1011}
Index lomunω = 1,756 - 1,757
nε = 1,802 - 1,804
Vrypbílý
Hustota3,61 - 3,68 g ⋅ cm−3
Rozpustnostje rozpustný v kyselině fluorovodíkové a slabě ve velmi koncentrované kyselině chlorovodíkové

Benitoit je vzácný Ba a Ti cyklosilikát modré barvy. Byl objeven v roce 1907 na lokalitě San Benito River, podle které byl také pojmenován. Jeho jednoznačně určujícím znakem je schopnost fluorescence pod krátkými vlnami UV světla, kdy září silně modrou barvou. Má také menší tepelnou odolnost v porovnání s ostatními drahokamy, tudíž ho nelze tepelně upravovat pro zvýšení kontrastu modré barvy. Jedná se o oficiální drahokam státu Kalifornie a nachází se zde i jediný komerční důl zabývající se jeho těžbou. Jedná se o vůdčí minerál benitoitové skupiny a také titanem obohacený analog minerálu pabstitu.

Vznik[editovat | editovat zdroj]

Benitoit je hydrotermálního původu a vyskytuje se v asociaci s natrolitem, neptunitem a albitem (kterým je často obalen a musí se louhovat v HCl), na kontaktech serpentinitových těles a zelených břidlic.

Vlastnosti[editovat | editovat zdroj]

  • Fyzikální vlastnosti: Tvrdost 6 – 6,5, hustota 3,61 - 3,68 g/cm³, štěpnost nezřetelná podle {1011}, lom lastrunatý. Září sytě modře pod krátkými vlnami UV světla.
  • Optické vlastnosti: Barva je světle a tmavě modrá, lesk skelný, průhlednost: průhledný i průsvitný, vryp bílý.
  • Chemické vlastnosti: Složení: Ba 33,21 %, Ti 11,58 %, Si 20,38 %, O 34,83 %. Je rozpustný v HF a slabě v koncentrované HCl.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Brousí se jako drahý kámen a na trhu s drahokamy je velmi ceněn. Zřídka se vyskytne šperk, který obsahuje benitoit větší velikosti než 1 karát. Největší raritou je pak 7,5 karátový vzorek, který je vystaven pro veřejnost ve Smithsonian museum. Cena již vybroušeného vzorku se pohybuje okolo 3000 $ až 4000 $ za karát.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

benitoit pod UV světlem

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]