Beloselští-Belozerští

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Beloselští-Belozerští / Белосельские-Белозерские
Rodový erb Běloselských-Bělozerských
ZeměRuské carstvíRuské carství Ruské carství, Ruské impériumRuské impérium Ruské impérium
Mateřská dynastieRurukovci (dle pověsti)
Titulyknížata
Mytický zakladatelvarjažský bojovník, kníže Rurik
Rok založenísnad 9. století
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Palác Běloselských-Bělozerských v Petrohradu
Alexandr Michajlovič Běloselskij s rodinou

Běloselští-Bělozerští (rusky Белосельские-Белозерские) je jméno ruského knížecího rodu z rozrodu Rurikovců, která patřila mezi vysokou šlechtu.

Historie rodu[editovat | editovat zdroj]

Podle tradice má rod původ u zakladatele ruské říše Rjurika. Jeho potomek ve 12. generaci Gleb Vasiljevič byl poražena belozerskými vojsky. Jako sídlo legendárního varjažského vládce Sinea se Běloozero objevuje již v pramenech z roku 862, který do historické sbírky Pověst dávných let v letech 1112-1113 přidal mnich a kronikář Nestor Kyjevský. Místo se tehdy nacházelo na protějším břehu Bílého jezera, nedaleko dnešní obce Kisnema. Od roku 1283 bylo Běloozero sídlem autonomního panství.

Gleb Vasiljevič se oženil s dcerou chána Sartaka ze Zlaté hordy, který konvertovala ke křesťanství jako Feodora. Gleb se stal zakladatelem rodu Běloselských, ale byl předkem také knížecích rodů Andomských, Kargolomských, Kemských, Šelespanských, Sugorských, Uchtomských a Wadbolských.

Prvním nositelem knížecího titulu Běloselských byl Gavriil Fjodorovič v 16. století a byl praprastrýcem posledního apanovaného knížete Jurije Vasiljeviče z této linie. Kníže Michail Vasiljevič Běloselskij, který se podílel na znovudobytí Smolenska v rusko-polské válce, byl v roce 1634 nucen odejít do exilu. [1]

Jeho potomek kníže Alexandr Michajlovič Běloselský, synovec námořního admirála hraběte Ivana Grigorjeviče Černyševa, absolvoval několik let vojenského výcviku v jezdectvu. V roce 1779 byl vyslán jako nástupce svého zemřelého bratra Andreje v hodnosti kamerjunkera jako carský vyslanec k Saskému kurfiřt dvoru v Drážďanech. V letech 1789 až 1793 byl velvyslancem u královského sardinského dvora v Turíně.

V roce 1799 udělil car Pavel I. povolení užívat spojené jméno Běloselskij-Bělozerskij, s odkazem na někdejší panství. V roce 1823 car Alexandr I. toto právo potvrdil. [2]

V roce 1797 si Běloselští-Belozerští v Petrohradu nechali postavit rodový palác na řece Fontance, levém přítoku Něvy. Již dříve byl na tomto místě byl postaven v roce 1747 první palác pro knížete Michaila Andrejeviče Běloselského. Po ruské revoluci odešli všichni členové rodiny do exilu. Jejich majetek byl zkonfiskován a znárodněn.

Rodový erb[editovat | editovat zdroj]

"Příčně dělený vlnitým řezem, nahoře modrý, dole stříbrný štít, převýšený vycházejícím stříbrným měsícem, nad nímž se vznáší stříbrný náboženský kříž, dvě propletené ryby přirozené barvy s hlavami trčícími z vody". [3]

Význační členové rodu[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Belosselski-Beloserski (Adelsgeschlecht) na německé Wikipedii.

  1. Arthur Kleinschmidt. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  2. Jean-Marie Thiébaud. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. ISBN 978-2-336-36219-9. 
  3. Johann Siebmacher. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online.