Barcs

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Barcs
Římskokatolický kostel Krista Krále
Římskokatolický kostel Krista Krále
Barcs – znak
znak
Barcs – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
StátMaďarskoMaďarsko Maďarsko
RegionJižní Zadunají
ŽupaSomogy
OkresBarcs
Barcs
Barcs
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha122,9 km²
Počet obyvatel11 532 (2011)
Hustota zalidnění93,8 obyv./km²
Správa
Statussprávní centrum okresu
Oficiální webwww.barcs.hu
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Barcs je okresní město v Maďarsku v župě Somogy. Má rozlohu 12 290 ha a žije zde 11 352 obyvatel. Leží na levém břehu řeky Drávy, která v tomto místě tvoří hranici Maďarska s Chorvatskem a části jeho okolí jsou součástí Národního parku Dunaj-Dráva. Chorvatský název města zní Barča, v němčině se občas objevuje název v podobě Draustadt.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První zmínka o obci je z roku 1389, poté znovu v roce 1417. Tehdy byla součástí szegedského panství. V roce 1460 bylo připomínáno poprvé místní opevnění. Dle historických záznamů byl v roce 1472 jeho vlastníkem Gergely Gáji Horváth. Na konci 18. století se objevila na mapách prvního vojenského mapování (josefinského). V druhé polovině 19. století sem již byla zavedena železnice a postaveno nádraží.

V roce 1848 byla obec místem střetů mezi uherským vojskem a vzbouřenci vedenými bánem Josipem Jelačićem. Jelačićovy oddíly zde tábořily několik týdnů s úmyslem překročit Drávu a vtrhnout do Uher.

Obec se začala rozšiřovat z hlavní silnice a získávala podobu větší vesnice. Postupně pohltila na východním okraji vesnici Pálfalu. Kromě spojení s Chorvatskem a Pécsí sem byla otevřena ještě další železniční trať (dnes zrušená) do města Nagyatád.

Mlýn Union na kolorované fotografii.
Pasoucí se krávy na břehu Drávy, rok 1968.

V roce 1910 v Barcsi žilo 6415 obyvatel, z čehož bylo 4529 Maďarů, 1477 Němců a 238 Chorvatů. Drtivá většina obyvatel se tehdy přihlásila k Římskokatolické církvi. Původně početná německá komunita je dnes zastoupena mnohem méně, nicméně je zde ještě v malém počtu přítomná.

Obec se v roce 1918 dostala pod srbskou kontrolu, po poválečných vyjednáváních si ji nárokoval nový jugoslávský stát, na základě Trianonské dohody připadla Maďarsku. Po nějakou dobu byla součástí Srbsko-maďarské republiky Baranya-Baja.

V roce 1928 k ní byla připojena vesnice Drávaszentes, od roku 1979 má statut města.

Do druhé světové války zde stála i synagoga. Dnes zde stojí jen její základy.

Po konfliktu zde byla přerozdělena půda rolníkům. Do té doby zde byl zastoupen potravinářský průmysl (zpracování obilí) a dále výroba stavebních materiálů. Střed města byl také přebudován tak, že namísto venkovských domů vznikly nejprve domy panelové a později další bytové bloky. V období před rokem 1989 byl místní hraniční přechod oblíbený mezi občany ČSSR při cestách do sousední Jugoslávie.[1]

Dne 27. října 1991[2] ve večerních hodinách zaútočilo letadlo Jugoslávského letectva na některé domy. Útok, který byl narušením maďarského vzdušného prostoru, se obešel bez ztrát na životech a na zraněných. Zničen byl jeden dům a několik náhrobků místního hřbitova.[3]

V roce 2023 vstoupilo Chorvatsko do Schengenského prostoru, čímž zanikl i z praktického hlediska místní silniční hraniční přechod.

Turistické zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Zříceniny zámku Széchenyi

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Městem prochází trať Gyékényes–Pécs a trať Barcs–Villány. Je zde také most a silniční přechod do Chorvatska. Na západním okraji města se nachází v místě bývalého železničního mostu přístav na řece Drávě. V 21. století byla budována místní cyklistická infrastruktura.[4]

Sport[editovat | editovat zdroj]

Fotbalový tým Barcsi SC hrál v letech 2007–08 v Nemzeti Bajnokság II, 2. divizi Maďarské fotbalové ligy. Ve městě se nachází rozsáhlý sportovně-rekreační komplex, který zahrnuje krytou halu a také termální koupaliště.

Osobnosti[editovat | editovat zdroj]

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Barcs na německé Wikipedii.

  1. Jak jsme jezdili do Jugoslávie. Cesta k moři, které už dneska mladí neuvěří. idnes [online]. [cit. 2023-05-25]. Dostupné online. 
  2. Egy lépésnyire volt Magyarország a háborútól. hirado.hu [online]. [cit. 2023-10-19]. Dostupné online. (maďarsky) 
  3. Barcs bombázásából háború is lehetett volna. index.hu [online]. [cit. 2023-05-25]. Dostupné online. (maďarština) 
  4. Barcs a Dráva idegenforgalmi központja. Pannonia Kincsei [online]. [cit. 2023-05-25]. Dostupné online. (maďarština) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]