Bahnička

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxBahnička
alternativní popis obrázku chybí
Bahnička mokřadní (Eleocharis palustris) - na obr. vlevo
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídajednoděložné (Liliopsida)
Řádlipnicotvaré (Poales)
Čeleďšáchorovité (Cyperaceae)
Rodbahnička (Eleocharis)
R.Br., 1810
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bahnička (Eleocharis) je rod jednoděložných rostlin z čeledi šáchorovité (Cyperaceae). Někteří autoři řadili (hlavně v dávnější minulosti) druhy rodu bahnička (Eleocharis) do rodu skřípina v nejširším pojetí (Scirpus s.latissimo.). V současnosti však většina autorů tato pojetí už nezastává.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o vytrvalé nebo jednoleté, většinou trsnaté byliny, často s oddenky, někdy i výběžky, vzácně i s hlízkami. Jsou jednodomé, převážně s oboupohlavnými květy. Lodyhy jsou na průřezu oblé, někdy smáčknuté. Listy jsou pouze bázi, zpravidla redukované na pochvy, čepel chybí, občas některé čepele vyvinuty, ale i pak jsou většinou velmi zakrnělé, osinovité, jen u málo druhů jsou delší, do 6 cm, jazýček chybí. Fotosyntetickou funkci přebírá hlavně stonek. Květy jsou v květenstvích, v kláscích s květy spirálně uspořádanými. Klásek je jednotlivý, vrcholový, listeny na bázi chybí, ale na bázi klásku bývá 1 nebo několik sterilních (bez květu) plev. Okvětí je přeměněno nejčastěji v 3-6 štětinek, které jsou nazpět obrácenými chloupky drsné, někdy jsou zakrnělé. Tyčinky jsou 2-3, jsou volné. Gyneceum je složeno většinou ze 2-3 plodolistů, je synkarpní, blizny 2-3, semeník je svrchní. Plodem bikonvexní nebo trojhranná nažka.

Rozšíření ve světě[editovat | editovat zdroj]

Je známo asi 200 druhů, které jsou rozšířeny téměř po celém světě. Asijská bahnička sladká (Eleocharis dulcis) má jedlé kořenové hlízky, které jsou v Číně a ve Vietnamu konzumovány pražené, pečené nebo vařené v páře.

Rozšíření v Česku[editovat | editovat zdroj]

V ČR roste 6-9 druhů (záleží na pojetí), všechno to jsou mokřadní nebo bahenní druhy. Na obnažených dnech rybníků a jiných nádrží a nádržek roste bahnička vejčitá (Eleocharis ovata) a bahnička jehlovitá (Eleocharis acicularis). Vzácný a kriticky ohrožený druh (C1) je bahnička chudokvětá (Eleocharis quinqueflora), která roste na slatinných loukách. Taxonomicky obtížný je komplex bahničky mokřadní (Eleocharis palustris agg.), ke kterému patří následující druhy: bahnička jednoplevá (Eleocharis uniglumis) – v ČR 2 poddruhy (nebo druhy podle pojetí): bahnička jednoplevá pravá (Eleocharis uniglumis subsp. uniglumis) a momentálně v ČR nezvěstná (A2) bahnička jednoplevá Sternerova (Eleocharis uniglumis subsp. sterneri); dále pak bahnička mokřadní (Eleocharis palustris) – v ČR 2 poddruhy (nebo druhy podle pojetí): bahnička mokřadní pravá (Eleocharis palustris subsp. palustris) a bahnička mokřadní obecná (Eleocharis palustris subsp. vulgaris); dále bahnička bradavkatá (Eleocharis mamillata) – v ČR 2 poddruhy (nebo druhy podle pojetí): bahnička bradavkatá pravá (Eleocharis mamillata subsp. mamillata) a bahnička bradavkatá rakouská (Eleocharis mamillata subsp. austriaca).

Zástupci[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Klíč ke Květeně České republiky, Kubát K. et al. (eds.), Academia, Praha
  • Nová Květena ČSSR, vol. 2, Dostál J. (1989), Academia, Praha

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]