Azrou

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Azrou
أزرو
ⴰⵥⵔⵓ
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška1 330 m n. m.
Časové pásmoUTC+0
StátMarokoMaroko Maroko
RegionFès-Meknès
ProvincieIfrane
Azrou
Azrou
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha8,94 km²
Počet obyvatel54 350 (2014)[1][2]
Hustota zalidnění6 079,4 obyv./km²
Etnické složeníBerbeři, Arabové
Náboženské složenímuslimové
Správa
Telefonní předvolba53100
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Azrou (arabsky أزرو‎; berbersky ⴰⵥⵔⵓ, Aẓro) je marocké město vzdálené 89 kilometrů jižně od Fásu. Leží v provincii Ifrane v regionu Fès-Meknès. Žije zde přibližně 54 tisíc[1][2] obyvatel.

Azrou lze v z berberského jazyka tamazight přeložit jako „velká skála“, což odkazuje na skalnatý hřeben při západním okraji města.[3]

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Azrou stojí na strategické křižovatce Středního a Vysokého Atlasu mezi městy Meknes, Fás, Ifrane a Midelt. Ze severu je Azrou spojováno silnicí číslo N13 s Meknesem a s Timaldhite z jihu. Městem vede též státní silnice N8.

Azrou leží v nadmořské výšce 1250 m n. m. a je obklopeno horami, které pokrývají dubové a cedrové lesy.

Na severu města se nachází Gouraudův cedrový les, v němž žije subpopulace Magota bezocasého (též zván makakem berberským).[4] Krom toho žijí v okolních cedrových lesích i ve světě jedinečné druhy motýlů. Okolí města je atraktivní jak pro turisty z okolních měst i ze zahraničí, tak i pro obyvatele Azrou.

Oblast kolem Azrou je také známa vývozem třešní, jablek a ryb chovaných v rybích farmách.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Azrou je nejvíce známé jako první město se střední školou v berberské oblasti (nyní škola Tarika Ibn Ziada. Byla vystavěna francouzskými koloniálními autoritami s cílem vyučit Maročany správě v kolonii. Jednalo se o jeden z prostředků k zavedení Berberského Dahiru, díky kterému marocký král mohl určovat zákonodárství plně dle své vůle, aniž by se uchýlil k jiným jurisdikcím.

Azrou je nejvíce známé jako první město se střední školou v berberské oblasti (nyní škola Tarika Ibn Ziada. Byla vystavěna francouzskými koloniálními autoritami s cílem vyučit Maročany správě v kolonii. Jednalo se o jeden z prostředků k zavedení Berberského Dahiru, díky kterému marocký král mohl určovat zákonodárství plně dle své vůle, aniž by se uchýlil k jiným jurisdikcím.[5]

Od získání nezávislosti na Francii v roce 1956 bylo město marockými úřady dlouhodobě zanedbávané na úkor blízkého města Ifrane.

Dnes je město oblíbeným turistickým cílem a stojí zde několik hotelů.

Vývoj počtu obyvatel[editovat | editovat zdroj]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Azrou na anglické Wikipedii a Azrou (Maroc) na francouzské Wikipedii.

  1. a b 2014 Moroccan census.
  2. a b Dostupné online.
  3. BAINBRIDGE, James; BING, Alison; CLAMMER, Paul; RANGER, Helen. Maroko. Překlad Eva Cachová, Helena Svobodová, Lenka Vacinová. Praha: Svojtka & Co., s. r. o., 2012. 552 s. ISBN 978-80-256-0667-4. S. 343. 
  4. STROMBERG, Nicklas. Barbary Macaque: Macaca sylvanus [online]. Globaltwitcher.com, 2012-04-19 [cit. 2018-01-13]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. (anglicky) 
  5. The College of Azrou [online]. [cit. 2018-01-13]. Dostupné online. (francouzsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]