Australští vačnatci

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxAustralští vačnatci
alternativní popis obrázku chybí
klokan bažinný (Wallabia bicolor)
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídasavci (Mammalia)
Infratřídavačnatci (Marsupialia)
Nadřádaustralští vačnatci (Australidelphia)
Szalay, 1982
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Australští vačnatci (Australidelphia) představují velký taxon vačnatců, jenž z recentních zástupců zahrnuje řády kolokolové (Microbiotheria), kunovci (Dasyuromorphia), vakokrti (Notoryctemorphia), bandikuti (Peramelemorphia) a dvojitozubci (Diprotodontia). Bazální linii představují kolokolové s jediným recentním druhem Dromiciops gliroides, jenž je paradoxně rozšířen v Jižní Americe. Jde tedy buďto o reliktního zástupce australských vačnatců na americkém kontinentu, anebo alternativně o zpětného migranta z Australasie, kde jinak žije drtivá většina ostatních druhů. Australidelphia bez Microbiotheria vytvářejí klad označovaný jako Eomarsupialia, přičemž Eomarsupialia a Microbiotheria mohli podle molekulárních dat divergovat před asi 63 až 60 miliony lety.[1]

Zbylé dvě americké recentní linie, vačice (Didelphimorphia) a vačíci (Paucituberculata), byly tradičně řazeny do skupiny Ameridelphia, přičemž dělení vačnatců na Australidelphia a Ameridelphia pochází z 80. let 20. století.[2] V současnosti je opouštěn pouze koncept Ameridelphia, protože jde o parafyletický taxon, v rámci něhož se odvětvují monofyletičtí Australidelphia. Australští vačnatci se vyznačují odvozenou stavbou kloubního spojení mezi hlezenní kostí (astragalus) a patní kostí (calcaneus). U amerických vačnatců se patní kost spojuje dvěma ploškami s hlezenní kostí a jedinou ploškou s krychlovou kostí (os cuboideum), zatímco u australských vačnatců plošky utvářející spojení patní a hlezenní kostí fúzují do jedné, zatímco plošky mezi patní a krychlovou kostí se dělí na tři.[3]

Fylogeneze[editovat | editovat zdroj]

Na základě [4]

Australidelphia
Microbiotheria

Woodburnodontidae

Microbiotheriidae

Eometatheria
Polyprotodontia
Notoryctemorphia

Notoryctidae

Peramelemorphia
Yaraloidea

Yaralidae

Perameloidea

Thylacomyidae

Peramelidae

Chaeropodidae

Peroryctidae

Dasyuromorphia

Thylacinidae

Myrmecobiidae

Dasyuridae

Diprotodontia
Vombatiformes
Phascolarctimorphia

Phascolarctidae

Vombatimorphia

Thylacoleonidae

?†Wynyardiidae

Ilariidae

Maradidae

Vombatidae

Palorchestidae

Diprotodontidae

Phalangerida
Phalangeriformes
Burramyoidea

Burramyidae

Phalangeroidea

Phalangeridae

?†Pilkipildridae

Ektopodontidae

Miralinidae

Macropodiformes
Petauroidea

Acrobatidae

Tarsipedidae

Petauridae

Pseudocheiridae

Macropodoidea

?†Balbaridae

Hypsiprymnodontidae

Potoroidae

Macropodidae

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ZIMA, J.; MACHOLÁN, M. Systém a fylogeneze savců. 1. vyd. Praha: Academia, 2021. 570 s. ISBN 978-80-200-3215-7, ISBN 80-200-3215-0. S. 111. 
  2. SZALAY, F. S. A new appraisal of marsupial phylogeny and classification. In: ARCHER, M. Carnivorous Marsupials. Sydney: Royal Zoological Society of New South Wales, 1982. Dostupné online. S. 621–640. (anglicky)
  3. BENTON, Michael. Vertebrate palaeontology. 4. vyd. Chichester, West Sussex ; Hoboken: Blackwell Publishers, 2015. Dostupné online. S. 347. (anglicky) 
  4. BLACK, K. H.; ARCHER, M.; HAND, S. L. The Rise of AustralianMarsupials: A Synopsis of Biostratigraphic, Phylogenetic, Palaeoecologic and Palaeobiogeographic Understanding. In: TALENT, J. A. Earth and Life. [s.l.]: Springer, 2012. Dostupné online. (anglicky)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]