Aratinga červenolící

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxAratinga červenolící
alternativní popis obrázku chybí
Aratinga červenolící
Stupeň ohrožení podle IUCN
téměř ohrožený
téměř ohrožený[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaptáci (Aves)
Podtřídaletci (Neognathae)
Řádpapoušci (Psittaciformes)
Čeleďpapouškovití (Psittacidae)
RodPsittacara
Binomické jméno
Psittacara erythrogenys
(Lesson, 1844)
Areál rozšíření
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Aratinga červenolící (Psittacara erythrogenys) je středně velký papoušek z Jižní Ameriky, který dorůstá velikosti kolem 330 mm. Celkové zbarvení je zelené, čelo, temeno a tváře má červené, stejně jako okraje křídel. Duhovku má žlutou a nohy šedé.[2] Obývá severozápadní Ekvádor a severozápadní Peru. Andy v Ekvádoru vymezují jeho nejvýchodnější hranici. Populace se může dělit na dvě odlišné subpopulace z důvodu velmi malého výskytu ve středu jeho rozšíření.[3]

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Nejčastěji se zdržuje na suchých místech horských oblastí ve výšce do 1 500 m n. m., i když může obývat i řadu dalších habitatů. Nejraději vyhledávají místa s bambusovými porosty. Na jednom bambusovém stvolu často sedá i několik desítek ptáků. V mimohnízdním období se potulují v hejnech o několika stech jedincích, jejichž křik je daleko slyšitelný. Hnízdo si páry zakládají ve stromových dutinách, puklinách nebo štěrbinách kolem skalních stěn. Samice snáší 4 – 6 vajec, na kterých sedí kolem 25 dnů.[2]

Z důvodu odchytu tento druh utrpěl vážné lokální poklesy populace, ale v některých oblastech zůstává běžný. Většina populace se nachází v Ekvádoru. Navzdory hrozbě odchytu je hlavní příčinou posledních úbytků úbytek a fragmentace habitatu. Celkově se řadí dle IUCN do kategorie druhů téměř ohrožených vyhubením a populace je odhadována na 10 000 jedinců s mírně ubývající tendencí.[4] V České republice jej chová například Zoo Tábor.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN ohrožených druhů 2021.3. 9. prosince 2021. Dostupné online. [cit. 2021-12-27]
  2. a b FELIX, Jiří. Zvířata celého světa 6 - Papoušci. 1. vyd.. vyd. Praha: Státní zemědělské nakladatelství Praha, 1979. 208 s. 
  3. BEST, B. J. Red-masked Parakeet Aratinga erythrogenys and Grey-cheeked Parakeet Brotogeris pyrrhopterus: two threatened parrots from Tumbesian Ecuador and Peru?. Bird Conservation International. Roč. 1995, čís. 5, s. 233–250. 
  4. www.iucnredlist.org [online]. www.iucnredlist.org [cit. 2016-02-15]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]