Anda-Louise Bogza

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Anda-Louise Bogza
Základní informace
Narození27. února 1965 (59 let)
Piatra Neamț
Povoláníoperní pěvkyně a hudebnice
Nástrojehlas
Hlasový oborsoprán
Webwww.andalouisebogza.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Anda-Louise Bogza (* 27. února 1965 Piatra Neamț, Rumunsko) je česká operní pěvkyně-sopranistka rumunského původu žijící trvale v Praze. Je nositelkou Ceny Thálie v kategorii opera za rok 2007. Dlouhodbě působí jako sólistka Státní opery v Praze.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Studovala nejprve na bukurešťské Konzervatoři G. Enescu a následně na Hudební akademii v Bukurešti. Později v Praze vystudovala klavír, zpěv a cembalo na Akademii múzických umění. Ještě v době studií v roce 1990 zpívala sopránové sólo v oratoriu Missa solemnis Miloše Boka.[1]

Po absolutoriu začala působit ve Státní opeře a Národním divadle v Praze, kde vytvořila řadu klíčových operních rolí a kde působí dosud. Kromě toho zpívala například Aidu ve Vídeňské státní opeře, v Berlíně a v Lipsku, Toscu na festivalu ve Florencii, v Bavorské státní opeře, ve Frankfurtu, v Bordeaux, v New Israeli Opera, ve Slovenském národním divadle, v Japonsku, v Rumunské národní opeře a na Salcburském hudebním festivalu.

V roli Leonory v opeře Trubadúr vystupovala v Hamburku, v Maďarské státní opeře, v Královském dánském divadle a na operních jevištích v USA.

Roku 2005 poprvé vystoupila v Pařížské opeře v roli Rusalky.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Roku 1994 na Mezinárodní pěvecké soutěži ve Vídni vyhrála jak první cenu, tak také cenu publika. V roce 2007 získala Cenu Thálie v kategorii opera.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Miloš Bok [online]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]