Alois Schweiger (podnikatel)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Alois Schweiger
Alois Schweiger'
Alois Schweiger'
Narození3. července 1859
Uherský Brod
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí2. ledna 1928 (ve věku 68 let)
Vídeň
RakouskoRakousko Rakousko
Povolánípodnikatel
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Oznámení o úmrtí Aloise Schweigera v dobovém tisku

Alois Schweiger (3. července 1859 Uherský Brod[1]2. ledna 1928 Vídeň), byl rakouský podnikatel a filantrop českého původu, židovského vyznání.

Život[editovat | editovat zdroj]

Alois Schweiger se narodil v židovské rodině Mosese Moritze Schweigera[1][2] v Uherském Brodě. V roce 1872 odjel do Vídně, kde začínal jako učeň v textilní výrobě a obchodě. Kolem roku 1879 se vydal v té době do britské Indie. Plných 14 let žil a podnikal v Bombaji. Dovážel do Indie zboží z celé rakousko-uherské monarchie, především galanterní výrobky, nitě a také české sklo. Zpět do Evropy vozil tkaniny, koberce a různé další suroviny. Mimo Indii měl obchodní dům i v Miláně a své další filiálky zakládal především v Rakousku a ve Švýcarsku. V roce 1911 se Schwaiger vrátil do Rakouska a založil s účastí banky "Creditanstalt" společnost "Alois Schweiger & Co. GmbH.". V roce 1912 odstoupil z vedení banky Creditanstalt a zároveň se stáhl z obchodního života. Alois Schweiger byl významný velkoobchodník a finančník, který působil v různých koutech světa. Kanceláře své firmy měl v Hamburku, Miláně, Manchesteru, Bombaji, Bangkoku, Kalkatě, Karáčí a Šanghaji. Za jeho podnikatelské schopnosti byl vyznamenán řádem císaře Františka Josefa. Po roce 1918 si ponechal československé občanství a pobýval dva roky v Praze. Poté se vrátil do Vídně, kde strávil zbytek života. Zemřel bezdětný 2. ledna 1928 ve Vídni. Jeho ostatky byly uloženy na novém židovském hřbitově v Uherském Brodě.

Polovinu svého značného majetku odkázal tento bezdětný filantrop svým příbuzným a druhou polovinu městu Uherský Brod. Z městského podílu se vytvořila dle závěti tzv. "Schweigerova nadace", ze které byly vypláceny peníze na podporu potřebných bez rozdílu národnosti a náboženství. Schweigerův městský fond byl v roce 1941 zabaven pro německé účely.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]