Alianční týden modliteb

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Alianční týden modliteb (podle něm. Allianzgebetswoche) je celosvětově rozšířená akce evangelických a evangelikálních církví, zaměřená na společné modlitby napříč různými církvemi.

Tato ekumenická iniciativa vznikla jako návrh již při vzniku Evangelické aliance v Anglii v r. 1846 (v r. 1912 transformována na Světovou evangelikální alianci, ang. World Evangelical Alliance, něm. Weltweite Evangelische Allianz – WEA) a poprvé byla realizována v roce 1861.[1] Alianční týden modliteb se koná zpravidla ve druhém (plném) týdnu ledna. Místní skupiny evangelikální aliance (někdy jen obecně skupiny protestantských církví) organizují sérií vzájemných setkání, zaměřených na myšlenku sjednocení v modlitbě. Ve městech se nezřídka konají setkání každý den, vždy v jiné církvi, přičemž kazatelem je v tom případě zpravidla host z jiné než hostitelské církve.

Alianční týden modliteb v současnosti zaštiťuje zejména Evropská evangelikální aliance (EEA).[2] Tematické materiály jako podklady pro organizaci a zaměření celého týdne připravují vždy konkrétní národní aliance. Např. v r. 2009 je připravovalo Rakousko, v r. 2010 Česká republika společně s Holandskem, v r. 2011 Řecko a Kypr.[3] Tyto materiály pak slouží jako východisko pro případné národní mutace, zohledňující místní specifika. V Česku tyto materiály připravuje a distribuuje Česká evangelikální aliance.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Allianzgebetswoche na německé Wikipedii.

  1. Dějiny Světové evangelikální aliance na www.worldevangelicals.org
  2. http://www.worldevangelicals.org na stránkách WEA
  3. http://www.europeanea.org

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]