Alena Tichá

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek pojednává o zpěvačce populární hudby. Možná hledáte: Alena Tichá (cembalistka) – českou cembalistku nebo Alena Tichá (operní pěvkyně) – českou operní pěvkyni.
Alena Tichá
Základní informace
Narození11. dubna 1944 (80 let)
Zlín
Protektorát Čechy a MoravaProtektorát Čechy a Morava Protektorát Čechy a Morava
ŽánryPop
Střední proud
Swing
Povolánízpěvačka
Aktivní roky19661980
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Alena Tichá (* 11. dubna 1944 Zlín) je bývalá česká zpěvačka populární hudby. Byla aktivní v letech 19661980.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se sice ve Zlíně, ale po válce se rodina přestěhovala do Nového Jičína, kde Alena žila až do svých devatenácti let. Vyrůstala v hudební rodině a od sedmi let se učila na klavír v lidové škole umění. Na gymnáziu zpívala se studentskou kapelou. V osmnácti letech vyhrála v Brně soutěž Hledáme nové talenty. Po maturitě nastoupila na filosofickou fakultu v Olomouci, ale po roce přešla na brněnskou pedagogickou fakultu, kterou úspěšně absolvovala s aprobací ruština – hudební výchova. Po studiu krátce působila jako učitelka, ale kvůli zaneprázdnění se od roku 1969 zcela věnovala zpěvu. V Brně spolupracovala s Gustavem Bromem. Právě s Gustavem Bromem pořídila pro bratislavskou televizi několik velmi úspěšných nahrávek ve slovenštině, které ji získaly na Slovensku velkou popularitu. Také v Praze spolupracovala s předními tělesy. S Karlem Gottem a Skupinou Ladislava Štaidla vystupovala v zemích východního bloku. Dále spolupracovala se Skupinou Františka Ringo Čecha, Orchestrem Karla Vlacha a dalšími.

Pěveckou kariéru ukončila v roce 1980, když její syn Marek nastoupil do první třídy, a vrátila se k učitelskému povolání.

Před publikum se vrátila už jenom jednou, když při příležitosti svých padesátin zazpívala několik svých starých hitů v populárním hudebním pořadu slovenské televize Repete.[1]

Nahrávky[editovat | editovat zdroj]

Během kariéry natočila řadu singlů i rozhlasových a televizních nahrávek, ale nevydala žádné album.
Z vlastních dostupných nahrávek vydal Supraphon dvě kompilační CD alba:

  • Až tě paže mý ovinou - nahrávky z let 1968-1980 – v roce 2011
  • Singly – v roce 2019
gramofonové nahrávky
další nahrávky

rozhlasové:

ostatní:
Hledám slušnou hospodu, Máš už dávno spát, Med a cukr, Nelžu vám, Píseň šaškova, Dej mi lístek na cestu zpáteční, Pár dnů vánoc, Bum, bum, Váhám, Poslouchej, .....

Reference[editovat | editovat zdroj]