Adolf Pleskot

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Adolf R. Pleskot
Adolf R. Pleskot (Český svět, 1918)
Adolf R. Pleskot (Český svět, 1918)
Narození19. června 1858
Kouřim
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí1933
(ve věku 74–75 let)
? Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Národnostčeská
Povoláníkonstruktér měřících přístrojů
ChoťEugenie Pleskotová, roz. Vinařská
PříbuzníJosef Pleskot
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Adolf R. Pleskot (19. června 1858 Kouřim1933 ? Praha) byl český podnikatel, technik a konstruktér v oboru vodárenství, majitel továrny na výrobu vodoměrů a plynoměrů. Stal se průkopníkem ve svém oboru, za svou kariéru dosáhl celé řady patentů, roku 1892 se pak Pleskotova firma stala výhradním dodavatelem vodoměrů a plynoměrů pro Královské hlavní město Praha. Byl bratrem Felixe Pleskota, dědy předního českého architekta Josefa Pleskota.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Kouřimi do rodiny Jiřího Pleskota a jeho ženy Marie, rozené Křižákové. V dospělém věku odešel do Prahy.

První česká továrna na vodoměry[editovat | editovat zdroj]

Roku 1884 založil Adolf Pleskot v Hybernské ulici č. 42 továrnu na výrobu olověných trubek a armatur. Zejména olověné trubky s cínovou vložkou byly hojně využívány při stavbě řady pražských bytových domů. Pleskot se aktivně věnoval konstrukční činnosti: ve spolupráci s libeňským výrobcem obdobného sortimentu Vilémem Bímou si nechali patentovat vodoměrný mechanický systém Pleskot Bíma s odečtem spotřeby, který Pleskotova firma od roku 1887 sériově vyráběla. Úspěch ve výrobě specifického sortimentu vedl roku 1892 k podpisu smlouvy s Vodárenskou kanceláří Královského hlavního města Prahy, díky které se firma stala výhradním dodavatelem vodoměrů pro městskou vodovodní soustavu.

Roku 1910 se Adolf Pleskot rozhodl rozšířit výrobu a přemístit provoz do nového, většího prostoru mimo centrum města. Zakoupil nově postavený objekt bytového domu v Holešovicích od stavitele Jindřicha Vaňhy s přilehlými dílnami, které byly roku 1915 rozšířeny o patro.

Byl také mecenášem. Ve 30. letech daroval vitráž do děkanského kostela svatého Štěpána v Kouřimi.

Moderní lopatkový vodoměr

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Adolf Pleskot zemřel roku 1933 ve věku 74 nebo 75 let a byl pohřben v Kouřimi.

Po jeho smrti převzal vedení rodinné firmy jediný syn Adolf Pleskot mladší (1890–1975). Po převzetí moci ve státě komunistickou stranou v Československu v únoru 1948 byla rodinná firma znárodněna. V rámci restitučních řízení byla budova továrny navrácena Zdeňce Pleskotové, vdově po Adolfovi Pleskotovi mladším. Architekt Josef Pleskot zpracoval přestavbu objektu a v jedné části si zřídil architektonickou kancelář AP ateliér. Zkratka AP znamená Adolf Pleskot.

Rodinný život[editovat | editovat zdroj]

Adolf Pleskot se v kostele Panny Marie Sněžné 19. srpna 1887 oženil s Eugenií, rozenou Vinařskou, z Prahy. Měli spolu celkem pět dětí, z nichž se dvě poslední narozené nedožily dospělosti.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]