Adolf Klímek (vědec)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: českého politika jménem Adolf Klimek (1895-1990).
Adolf Klímek, CSc.
Narození15. ledna 1921
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Úmrtí21. listopadu 2009 (ve věku 88 let)
Praha
ČeskoČesko Česko
Povoláníelektrotechnik, spisovatel literatury faktu, inženýr a redaktor
Alma materČeské vysoké učení technické v Praze (do 1949)
Střední průmyslová škola elektrotechnická Ječná 30
Web oficiální stránka
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Adolf Klímek (15. ledna 1921 Praha21. listopadu 2009 Praha) byl český inženýr-elektrotechnik, vědecký redak­tor a kandidát věd.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Po maturitě v roce 1940 na reálném gymnáziu absolvoval abi­turientský kurz na Vyšší průmyslové škole elektrotechnické (nyní Střední průmyslová škola sdělovací techniky) v Praze. V období 1942-1945 působil jako technický úředník v elektrotech­nické továrně ČKD ve Vysočanech.

Po válce studoval elektrotechniku na Českém vysokém učení technickém (ČVUT) v Praze a v roce 1949 se stal inženýrem (Ing.) Díky stipen­diu si mohl doplnit odbornou praxi v elek­trotechnické továrně FACEJ v Jeumontu (Nord-Pas-de-Calais) ve Francii. Navštěvoval též přednášky z ma­tematiky a fyziky na Université de Paris a po návratu pokračoval na Francouzském institutu Ernesta Denise v Praze.

Redi­goval elektrotechnické knihy a ča­sopisy Slaboproudý obzor a Elek­trotechnik, jejichž nakladatelem byl ESČ a později vydavateľstvo SNTL. Díky svým odborným a jazykovým zna­lostem, širokému odbornému roz­hledu a mimořádné svědomitosti dosáhl hodnosti vědeckého redak­tora a jeho redakční činnost byla vysoce hodnocena. Od roce 1956 působil v Laboratoři pro automatizaci a telemechaniku při Československé akademii věd (ČSAV), kde pracoval v oboru automatizační techniky. V roce 1959 přešel do nově zřízeného Ústa­vu teorie informace a automatizace (ÚTIA) při ČSAV, kde se specializoval na využití polovo­dičových součástek v automatizační technice.

V období 1960-1961 absolvoval postgra­duální kurz Použití samo­činných počítačů v automatizaci na ČVUT v Praze. V roce 1965 obhájil kandidátskou diser­tační práci na téma Dynamické děje v ně­kterých polovodičových logických obvodech a získal vědeckou hodnost kandidáta tech­nických věd (CSc.) z oboru technické kybernetiky.

Jeho návrh desetinného třídění pro obor automatizace, který vypracoval v roce 1957, převzala Mezinárodní federace pro automa­tické řízení (International Federation of Accountants, IFAC) a ČSAV jej poctila od­měnou.

Publikace[editovat | editovat zdroj]

  • Dynamické děje v ně­kterých polovodičových logických obvodech. (disertační práce), Praha 1965.
  • (spoluautor): Polovodičové spínací součástky. Vydavatelství SNTL, Praha 1970.
  • (spoluautor): Polovodičové součást­ky. Malá encyklopedie elektro­techniky, Vydavatelství SNTL, Praha1977.
  • (spoluautor): Polovodičové součástky a mikro­elektronické struktury. Malá encyklopedie elektro­techniky, Vydavatelství SNTL, Praha 1989.
  • Technický naučný slovník. Vydavatelství SNTL, Praha 1981-1986 ↔ Adolf Klímek vytvořil mnoho hesel z oboru polovodičové a automa­tizační techniky.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]