Acate

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Acate
Vìschiri
Piazza Libertà (náměstí Svobody) v centru města
Piazza Libertà (náměstí Svobody) v centru města
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška199 m n. m.
StátItálieItálie Itálie
Autonomní regionSicílie
Volné sdružení obcíRagusa
Acate
Acate
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha102,47 km²
Počet obyvatel11 138 (září 2016)
Hustota zalidnění108,7 obyv./km²
Správa
Statusměsto
StarostaFrancesco Raffo (od r. 2013)
Oficiální webwww.comune.acate.rg.it
Telefonní předvolba0932
PSČ97011
Označení vozidelRG
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Acate (sicilsky Vischiri, italsky do roku 1938 Biscari) je městečko na levém břehu řeky Dirillo v západním výběžku provincie Ragusa na Sicílii (Itálie).[1] Město leží na jihovýchodním okraji pohoří Iblei. Od hlavního města provincie (od roku 2015 přejmenované na volné sdružení obcí Ragusa) Ragusy je Acate vzdáleno 34 kilometrů a jeho území sousedí s někdejšími provinciemi Caltanissetta a Catania. Počet obyvatel města v roce 2016 překročil 11 000 (v září 2016 v Acate žilo 11 138 lidí).[2] Acate je známým místem pěstovaní vinné révy a produkce vína.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První zmínky o tomto sídle se objevují ve 14. století.

Až do roku 1938 se město Acate jmenovalo Biscari. Jako většina sídel na Sicílii také Acate bylo v minulosti poškozeno zemětřesením. Velké škody utrpělo například v roce 1693, kdy byly poničeny všechny významné stavby ve městě, včetně kostelů a paláce knížat z Biscari.[3]

Druhá světová válka a Biscarský masakr[editovat | editovat zdroj]

Generál Patton (vlevo) v roce 1943 na Sicílii

Jméno městečka se objevuje v souvislosti s tragickou událostí za druhé světové války, k níž došlo 14. července 1943 během spojencké invaze na Sicílii, nazývanou Biscarský masakr (Massacro di Biscari).

Šlo o událost, kdy velitelé postupujících amerických jednotek nechali v prostoru poblíž místního letiště ve dvou skupinách postřílet celkem 72 zajatých italských vojáků a 4 německé zajatce.

Palác knížat z Biscari

Tento masakr byl následně charakterizován jako válečný zločin a velitelé, kteří za něj nesli zodpovědnost, byli postaveni před soud. Kapitán John Compton byl však osvobozen, jelikož údajně jednal v dobré víře - hájil se tím, že jako pokyn k postřílení vězňů si vyložil slova generála George Pattona, pronesená při zahájení Operace Husky.

Kapitán Compton ještě téhož roku, 8. listopadu 1943, padl v bojích u Monte Cassina ve střední Itálii. Druhý viník, seržant Horace West, se hájil podobně. Byl ale odsouzen k doživotnímu trestu, avšak již v listopadu 1944 byl propuštěn a jako vojín se směl vrátit do armády. Generál George Patton popřel, že by měl v úmyslu motivovat americké vojáky k zabíjení zajatců.

Ve stejný den, 14. července 1943, v oblasti města padl v boji s americkými jednotkami Luz Long, německý atlet, který zde sloužil u německé protiletadlové jednotky. Na olympijských hrách v roce 1936 v Berlíně získal stříbrnou medaili, kdy ve skoku dalekém skončil za Američanem Jesse Owensem, jenž byl jeho přítel.

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Massacro di Biscari na italské Wikipedii.

  1. mapy.cz [online]. seznam [cit. 2015-03-20]. Dostupné online. 
  2. Průběžná aktualizace počtu obyvatel na webu ISTAT. demo.istat.it [online]. [cit. 2017-03-12]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-12-16. 
  3. Popis území na stránkách města. www.comune.acate.rg.it [online]. [cit. 2015-04-19]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-04-19. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]