Železniční trať Osek–Ledvice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Osek–Ledvice
mapa trati
mapa trati
Stát ČeskoČesko Česko
Technické informace
Délka 9,6 km
Rozchod koleje 1435 mm (normální)
Napájecí soustava neelektrizovaná trať
Počet kolejí 1
Mapa trati
Map
Průběh trati
Legenda
z Chomutova
Osek
do Podmokel
Duchcov-Liptice
trať Ústí nad Labem–Chomutov
z Duchcova
Ledvice
Pražsko-duchcovská dráha do Prahy Plzeňsko-březenská dráha do Plzně
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Železniční Osek–Duchcov byla vybudována jako odbočka hlavní trati Duchcovsko-podmokelské dráhy. Trať, která sloužila pouze nákladní dopravě, začínala v Oseku a vedla přes Liptice do Ledvic u Duchcova.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Duchcovsko-podmokelská dráha.

Dne 9. července 1869 získala Duchcovsko-podmokelská dráha (Dux-Bodenbacher Eisenbahn, DBE) povolení postavit železniční trať z Podmokel (nynější Děčín) do Duchcova s odbočkou do Chomutova. Dne 20. V květnu 1871 byla otevřena trať Podmokly–Osek a dále do Liptic u Duchcova. 16. prosince 1879 byla trať prodloužena z Liptic do stanice Ledvice Pražsko-duchcovské a Plzeňsko-březenské dráhy.

Dráha sloužila výhradně odvozu uhlí z hnědouhelných šachet západně od Duchcova. Přímo na trati ležely doly Nelson u Oseka a Fortschrittschacht, Mariaschacht, Johannesschacht, Christianiaschacht a Peter und Paul u Duchcova.

V rámci přípravy na plánované zestátnění DBE převzaly správu trati 1. července 1884 Císařsko-královské státní dráhy (kkStB). Duchcovsko-Podmokelská dráha však byla znárodněna až k 1. lednu 1894.

Po první světové válce přešla trať pod nově založené Československé státní dráhy (ČSD). ČSD trať provozovaly do roku 1931, zrušena byla roku 1932.

Po 2. světové válce velká část bývalé tratě zanikla v rámci těžby v povrchových dolech Nový Pokrok a Alois Jirásek, takže se do dnešní doby žádné významné pozůstatky tratě nezachovaly.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bahnstrecke Ossegg–Dux na německé Wikipedii.