Šepot srdce

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Šepot srdce
Původní názevMimi wo sumaseba
耳をすませば
Země původuJaponskoJaponsko Japonsko
Jazykjaponština
Délka111 minut
Žánrromantický
PředlohaŠepot srdce
NámětAoi Híragi
ScénářHajao Mijazaki
RežieJošifumi Kondó
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleJóko Honna
Kazuo Takahaši
Keidžu Kobajaši
ProdukceHajao Mijazaki
Tošio Suzuki
(studio Ghibli)
HudbaJudži Nomi
KameraKitaro Tamasaka
StřihTakeši Sejama
Výroba a distribuce
Premiéra15. července 1995
(Japonsko)
Produkční společnostStudio Ghibli
DistribuceToho Company Ltd. (Japonsko)
Buena Vista H. E. (Japonsko)
Tržby3,1 mld. ¥ (Japonsko)
498 156 $ (USA)[1]
36,6 mil. $ (celosvětově)
Šepot srdce na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Šepot srdce (japonsky 耳をすませば, Mimi o sumaseba) je japonský romantický animovaný film (anime) režiséra Jošifumi Kondó produkovaný studiem Ghibli. Scénář filmu napsal Hajao Mijazaki a vychází ze stejnojmenné mangy od Aoi Híragi. Film, který vyšel 15. července 1995, skrze romantický příběh současné japonské dívky Šizuku vypráví o dospívání a tvůrčím talentu.

Český název Šepot srdce se České republice rozšířil ještě před oficiálním vydáním filmu a vychází z amatérských českých titulků. Poněvadž se v českém prostředí poměrně rozšířil, byl zachován i pro oficiální uvedení v České televizi. Film je známý i pod svým anglickým názvem Whisper of the Heart. Mimi o sumaseba znamená doslova Když se zaposloucháš.

Děj příběhu se odehrává v Novém městě Tama u Tokia, kde se krátce předtím odehrával i příběh jiného filmu studia Ghibli, o rok dříve vydaného Pom poko. Příběh, na kterém ve filmu Šepot srdce pracovala Šizuku, byl později zpracován jako samostatný animovaný film Kočičí oplátka.

Snímek patří mezi ty anime z produkce studia Ghibli, které se vyznačují vysoce realistickou kresbou a podrobně prokreslenými pozadími. Film je celý animovaný, i když některé scény budí až dojem fotografie.

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Hlavní příběh filmu vyprávi o čtrnáctileté dívce Šizuku, která studuje na nižší střední škole ve městě Tama (předměstí Tokia). Neučí se příliš pilně, ve svém volném čase však ráda čte a často navštěvuje místní knihovnu, kde také pracuje její otec. Její matka si dodělává školu a sestra také studuje na univerzitě. Šizuku sní o chlapci jménem Seidži Amasawa, kterého si všimla podepsaného na knihovních kartičkách u téměř všech knížek, které si vypůjčila.

Jednoho dne si Šizuku na cestě do knihovny ve vlaku všimne zvláštní kočky; když ji pak sleduje, ta ji dovede až ke zvláštnímu obchůdku, ve kterém se setká s jeho majitelem, přívětivým starým mužem. Posléze se před ním potká právě se Seidžim a ukáže se, že jde o majitelova vnuka. Ze začátku jsou setkání Šizuku a Seidžiho krátká a rozpačitá, postupně se však sblíží. Šizuku zjistí, že Seidži ve volném čase vyrábí housle. Sama se stydí, že ještě sama neví, čím bude, a rozhodne se napsat knihu (kterou pojmenuje právě Šepot srdce).

Seidži odjede do Itálie na dva měsíce na zkušební období jako učedník u zkušeného řemeslníka a Šizuku se ponoří do psaní knihy, v čemž ji podporuje i Seidžiho dědeček. Pracuje však hluboko do noci a její školní prospěch se prudce zhorší, po dopsání knihy se ale rozhodne začít pilně studovat. Seidži se vrátí z Itálie a film uzavírá jejich vzájemné vyznání lásky.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Jóko Honna Šizuku Cukišima
Kazuo Takahaši Seidži Amasawa
Keidžu Kobajaši Širó Niši (Seidžiho dědeček)
Maiko Jošijama Juko Harada
Takaši Tačibana Jasunari Cukišima (Šizukin otec)
Šigeru Muroi Asako Cukišima (Šizukina matka)
Šigeru Cujuguči Baron

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Box Office Mojo. Dostupné online. [cit. 2022-05-24]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]