Šáchor

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxŠáchor
alternativní popis obrázku chybí
Šáchor hnědý (Cyperus fuscus)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídajednoděložné (Liliopsida)
Řádlipnicotvaré (Poales)
Čeleďšáchorovité (Cyperaceae)
Rodšáchor (Cyperus)
L., 1753
Druhy rostoucí v Česku
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Šáchor (Cyperus) je rod jednoděložných rostlin z čeledi šáchorovité (Cyperaceae). Tento článek pojednává o rodu šáchor v širším pojetí (Cyperus s.l.). Někteří autoři (např. Dostál 1989) z něho vydělují ještě další menší rody, např. šáchorek (Pycreus Beauv.), šáchoreček (Acorellus Palla in Haller et Brand), trojřadka (Dichostylis Beauv.) zelenošáchor (Chlorocyperus Rikli) atd.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o jednoleté až vytrvalé trsnaté nebo netrsnaté byliny, často s oddenky či výběžky, vzácněji i s hlízami. Jsou jednodomé, převážně s oboupohlavnými květy, vzácně jsou některé květy jednopohlavné. Lodyhy jsou trojhranné nebo oblé. Listy jsou většinou jen na bázi, jsou jednoduché, přisedlé, s listovými pochvami. Čepele jsou čárkovité, ploché či žlábkovité, naspodu kýlnaté, žilnatina je souběžná, jazýček chybí. Květy jsou v květenstvích, v dvouřadě uspořádaných kláscích. Klásky skládají další složená vrcholová nebo zdánlivě boční květenství, zpravidla různě uspořádané kružele, vzácně je klásek jen jediný. V květenství jsou listeny, spodní je nejdelší a vzácněji napodobuje pokračování stonku, potom se zdá květenství zdánlivě boční. Květy vyrůstají z paždí plev. Okvětí chybí. Tyčinky jsou 1–3, jsou volné. Gyneceum je složeno ze 2–3, plodolistů, je synkarpní, blizny jsou 2 nebo 3, semeník je svrchní. Plodem je nažka, která je bikonvexní nebo trojhranná.

Rozšíření ve světě[editovat | editovat zdroj]

Je známo asi 600 druhů (při širším pojetí rodu), které jsou rozšířeny často v tropechsubtropech, ale i v mírném pásu celého světa. Do rodu šáchor patří i papyrus (Cyperus papyrus). Také sem patří šáchor jedlý (Cyperus edulis), který se pěstuje pro jedlé hlízky (v ČR však jen výjimečně), které se nazývají zemské mandle, čufa nebo gomi.

Rozšíření v Česku[editovat | editovat zdroj]

V ČR jsou původní 3 druhy. Všechny rostou na obnažených dnech rybníků a jiných vodních nádrží či nádržek. Zdaleka nejběžnější je šáchor hnědý (Cyperus fuscus). Mnohem vzácnější a kriticky ohrožený (C1) je šáchor žlutavý neboli šáchorek žlutavý (Cyperus flavescens, syn.: Pycreus flavescens). Kriticky ohrožený (C1) je také šáchor Micheliův neboli trojřadka Micheliova (Cyperus michelianus, syn.: Dichostylis micheliana). Další (v ČR nepůvodní) druhy byly zaznamenány jen jako výjimečně zavlečené či zplanělé. např.: šáchor hlíznatý (Cyperus rotundus), šáchor miličkový (Cyperus eragrostis), šáchor klubkatý (Cyperus glomeratus), šáchor jedlý (Cyperus esculentus).

Seznam druhů[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o poměrně rozsáhlý rod, dělící se do více podrodů a sekcí. V tomto seznamu jsou uvedeny jen druhy, které jsou domácí v Evropě nebo se v Evropě vyskytují alespoň adventivně. Více druhů je uvedeno v článku Seznam druhů rodu Cyperus.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Květena ČR: 8 nebo 9 dílů

  • Klíč ke Květeně České republiky, Kubát K. et al. (eds.), Academia, Praha
  • Nová Květena ČSSR, vol. 2, Dostál J. (1989), Academia, Praha

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]