Řasovky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxOomycety
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Doménaeukaryota (Eukaryota)
ŘíšeSar
KmenStramenopila
Třídařasovky (Peronosporomycetes)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Řasovky (Perenosporomycota, Diplomastigomycotina), též oomycety (Oomycota), je taxon eukaryotických organismů ze skupiny Stramenopila, superskupiny SAR.

Stavba[editovat | editovat zdroj]

Jsou na první pohled podobné houbám, ale nejsou s nimi příbuzní, plastidy ztratily druhotně. Vegetativní stádium je nejčastěji vláknité mycelium bez přihrádek mezi buňkami. Buněčná stěna je z polyglukanů a celulózy. Oomycety mohou být saprotrofové či paraziti a žijí ve vodě i na souši.

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Oomycety jsou schopné jak pohlavního, tak nepohlavního rozmnožování. Při tom nepohlavním vznikají na vlákně výtrusnice (sporangia), z nichž se uvolňují bičíkaté zoospory. Navíc jsou schopné vegetativně se rozmnožit rozpadem svých vláknitých stélek.[1]

Při rozmnožování pohlavním se tvoří pohlavní orgány, tzv. gametangia, tedy buď samčí jednobuněčné antheridium či oogonium. Oogonium obsahuje samičí pohlavní buňky (oosféry), které jsou oplozeny a mají tlustý obal. Z nich časem vzniká diploidní mycelium.[1]

Zástupci[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Bílý, M.; Hájek, J.; Koutecký, P.; Kratzerová, L. Rozmnožování organismů. Praha: Ústřední komise biologické olympiády, 2000. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]