Šigirský idol

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Šigirský idol
Základní údaje
Rok vzniku95. století př. n. l.
Umělecký směrSochařství a architektura pravěku
Popis
Výška3,4 m
Materiáldřevo
Umístění
UmístěníSverdlovské oblastní muzeum
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Šigirský idol (rusky Шигирский идол) je nejstarší dochovaná dřevěná socha,[1] zhotovená zhruba před 12 tisíci lety[2]modřínu sibiřského.

Uložena je ve Sverdlovském oblastním muzeu v ruském Jekatěrinburgu, konkrétně v Muzeu historie a archeologie středního Uralu v areálu tzv. Městečka čekistů.

Objevení[editovat | editovat zdroj]

Šigirský idol byl objeven nedaleko města Kirovgrad (tehdy vesnice Kalata) na tzv. Šigirském rašeliništi na východním úpatí středního Uralu. Od poloviny 19. století se zde těžilo zlato a již od počátku dělníci nacházeli neobyčejné předměty z parohů, kostí, dřeva, kamene i keramiky. Roku 1879 se o těchto nálezech dozvěděla Uralská společnost milovníků přírodopisu, díky čemuž následujícího roku proběhly na místě první vykopávky Imperátorské ruské geografické společnosti. Výsledky záhy vyvolaly senzaci a přitáhly pozornost archeologů z celé země. Nalezené předměty jsou dnes uloženy v muzeích Kazaně, Moskvy, Petrohradu, Paříže a Helsinek, největší část ovšem získala Uralská společnost milovníků přírodopisu, jejíž sbírky dnes spravuje Sverdlovské oblastní muzeum.

Samotný idol byl nalezen 5. února 1890 v hloubce čtyř metrů. Na příkaz majitele pozemku, hraběte Alexeje Alexandroviče Stenbok-Femora, byla soška předána Uralské společnosti milovníků přírodopisu. Vzhledem k tomu, že se jednalo o množství jednotlivých úlomků, trvalo mnoho let, než se podařilo rekonstruovat přibližnou podobu sošky. Rekonstrukce Vladimira Tolmačjova z roku 1914 předpokládala výšku 5,3 m, některé fragmenty se ovšem později ztratily, a tak je v současnosti vystavována socha vysoká 3,4 m.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Šigirský idol je zhotoven z jediného kmene modřínu sibiřského, nejméně 157 let rostlého. Zpracován byl krátce po pokácení kamennými nástroji. Dochovala se horní část trupu s hlavou a spodní část, zobrazující pravděpodobně nohy.

Idol je ze všech stran pokryt vyřezávaným geometrickým ornamentem. Na širokých stranách jsou vyobrazeny črty sedmi obličejů s trupy v podobě kostry. Celkem tak Šigirský idol zahrnuje 8 postav - horní s plastickou hlavou na vrcholu, tři figury vepředu, čtyři vzadu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Шигирский идол na ruské Wikipedii.

  1. Nejstarší dřevěná socha byla nalezena v Rusku. Záhadná socha je stará 11 000 let - Reflex.cz. Reflex.cz. Dostupné online [cit. 2018-03-01]. 
  2. https://vedazive.cz/historie-kultura/desiva-socha-s-lidskymi-tvaremi-je-jeste-starsi-nez-si-experti-mysleli/ - Děsivá socha s lidskými tvářemi je ještě starší, než si experti mysleli

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]