Zuberská brázda

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Zuberecká brázda)
Zuberská brázda

StátSlovenskoSlovensko Slovensko
Map
Souřadnice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zuberská brázda nebo i Zuberecká brázda je geomorfologický podcelek Podtatranské brázdy. Leží v Oravsko - liptovské části Slovenska, zatímco zbytek celku je na Spiši .

Polohopis[editovat | editovat zdroj]

Hierarchie
Alpsko-himálajský systémKarpatyZápadní KarpatyVnější Západní KarpatyPodhôľno-magurská oblastPodtatranská brázdaZuberská brázda
***

Podcelek leží izolován od zbytku Podtatranské brázdy na severozápad a západ od Tater. Na severu ho vymezují Skorušinské vrchy s podcelky Oravická Magura, Skorušina a Kopec, na krajním západě krátkým úsekem sousedí Oravská vrchovina. Jihozápadním směrem leží Chočské vrchy s podcelky Sielnické vrchy a Prosečné a věnec pohoří uzavírají na jihovýchodě Západní Tatry, patřící pod Tatry. [1]

Osídlení[editovat | editovat zdroj]

Zuberská brázda zasahuje na pomezí Liptova a Oravy a vytváří úzký pás území až po polskou hranici. Leží zde obce Malatiná, Veľké Borové, Malé Borové, Huty, Zuberec, Habovka a rekreační osada Oravice.

Chráněná území[editovat | editovat zdroj]

Část území je součástí ochranného pásma nebo přímo Tatranského národního parku. Z maloplošných chráněných území zde částečně zasahuje:

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Zuberská brázda na slovenské Wikipedii.

  1. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Dostupné online. 
  2. mapový portál HIKING.SK [online]. Dostupné online.