Windows Kalkulačka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Windows Kalkulačka
Logo
VývojářMicrosoft
První vydání1985
Aktuální verze11.2401.0.0 (29. února 2024)
Operační systémMicrosoft Windows
Platformax86
x86_64
A64
Vyvíjeno vC++
Typ softwarukalkulačka
Licencelicence MIT
Webaka.ms/calculator
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Windows Kalkulačka, v angličtině známá jako Windows Calculator, je softwarová kalkulačka, která je součástí operačního systému Microsoft Windows. Patří k nejstarším programům ve Windows, protože první „Windowsová“ kalkulačka byla součástí již Windows 1.0.[1] Poté docházelo k více či méně významným přepracováním, při kterých docházelo ke změnám vzhledu a k přidání nových funkcí.

Přehled[editovat | editovat zdroj]

Nynější podoba kalkulačky (Windows 10 a Windows 11) umožňuje uživateli základní počty, vědecké výpočty, rýsování grafů, dále je dostupná programátorská kalkulačka. Nástroj dále umí počítat rozdíly mezi zadanými daty, základní početní operace se dny a pak převádění jednotek objemu, délky, hmotnosti, teploty, energie, plochy, rychlosti, času, výkonu, dat, tlaku a úhlů.

Data do kalkulačky může uživatel zadávat dvojím způsobem, buď použitím kláves na fyzické klávesnici, nebo myší pomocí klikání na virtuální tlačítka softwarové kalkulačky.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Windows 1[editovat | editovat zdroj]

Velmi primitivní softwarová kalkulačka, která dokázala sčítání, odčítání, násobení a dělení byla obsažena již ve Windows 1.0.

Windows 3[editovat | editovat zdroj]

Ve Windows 3 byla přidána do kalkulačky vědecká kalkulačka. Uživatel si mohl nově zvolit, zdali chce používat jen základní početní operace, nebo chce počítat již poněkud komplikovaněji. Vědecká kalkulačka umožnila uživateli nově počítat s mocninami a druhými odmoninami, základními logaritmy, faktoriály, kalkulačka začala ovládat základní principy trigonometrie, převádění číselných soustav apod.

Windows 2000 a XP[editovat | editovat zdroj]

Ve Windows 2000 bylo přidáno řazení do skupin. To znamená, že nově se každé tři číslice v čísle daly oddělovat pomocí oddělovačů skupin. To je vhodné pro přehlednost v dlouhých číslech.

Kalkulačka představená ve Windows XP dokázala počítat s čísly většími než 1010 000, avšak práce s tak velkými čísly jednak zpomalovala program a dokonce i počítač.

Windows 7[editovat | editovat zdroj]

Ve Windows 7 byl přidán mód programátorské kalkulačky. Sem se přesunulo převádění číselných soustav, které dosud bylo součástí vědecké kalkulačky. Dále bylo přidáno převádění jednotek a počítání s daty. Nejvyšší zpracovatelné číslo je nyní omezeno na 1010 000.

Ke každému módu kalkulačky, s výjimkou programátorské, je dostupná historie výpočtů.

Windows 8.1 a 10[editovat | editovat zdroj]

Ve Windows 8.1 se dočkala kalkulačka vzhledu podle uživatelského rozhraní Metro a nově je jen celoobrazovková. Ve Windows 10 byl vzhled přizpůsoben aby odpovídal vzhledu systému.

Windows 11[editovat | editovat zdroj]

Vzhled kalkulačky byl ve Windows 11 opět přepracován. Ve Windows 11 je nově dostupné nastavení vzhledu umožňujícího měnit tmavý a světlý režim kalkulačky bez toho, aby se měnil režim celého prostředí systému.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Windows Calculator na anglické Wikipedii.

  1. Windows 1.01. toastytech.com [online]. [cit. 2022-08-13]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]