Microsoft Edge

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Microsoft Edge
Screenshot Wikipedie v původním prohlížeči Microsoft Edge 44 ve Windows 10
Screenshot Wikipedie v původním prohlížeči Microsoft Edge 44 ve Windows 10
VývojářMicrosoft Corporation
První vydání30. března 2015
Aktuální verze123.0.2420.81 (4. dubna 2024)
Operační systémWindows 11, Windows 10, Windows 8.1, Windows 8, Windows 7, Android, iOS, MacOS, Linux
PlatformaAndroid
Vyvíjeno vC++
Typ softwaruWebový prohlížeč
Licenceproprietární EULA
Webwww.microsoft.com/en-us/edge
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Microsoft Edge je webový prohlížeč postavený na jádře Chromium. První předběžná verze byla uvolněna 30. března 2015. Pro počítače, tablety a chytré telefony nahradil jako výchozí prohlížeč starší Internet Explorer. Edge je menší, efektivnější prohlížeč postavený na webových standardech a je určen pro webové služby. Edge je instalován spolu s operačním systémem Windows 10 podobným způsobem jako Internet Explorer v předchozích verzích Windows. Vzhled byl převzat z prohlížeče Internet Explorer 10 s tím, že lišta se zespoda přesunula nahoru a má bílou barvu. V prosinci 2018 činil celosvětový tržní podíl Edge na všech platformách 2,03 %.

V září 2017 bylo ve Storu k dispozici přes 70 doplňků pro Edge, ne všechny byly dostupné v Česku.[1] Protože doplňky pro Edge jsou prakticky stejné, jako doplňky pro Google Chrome, Microsoft jejich nízký počet zdůvodňoval nutností dovyvinutí platformy a snahou držet vysoké standardy.[1]

I přes pozitivní slova vývojářů o jeho rychlosti, schopnostech a náročnosti a skvělé integraci v operačním systému prohlížeč zaostával za konkurencí.[2] Koncem roku 2018 Microsoft oznámil, že prohlížeč Edge přestane využívat vlastní vykreslovací jádro EdgeHTML a z prohlížeče se stane prohlížeč na bázi projektu Chromium.[3]

Microsoft Edge s jádrem Chromium[editovat | editovat zdroj]

Microsoft Edge 87 s vykreslovacím jádrem Chromium ve Windows 10
Staré logo prohlížeče Edge používané v letech 2015–2019

Přestože se Microsoft Edge postavený na jádře Chromium již neoficiálně dostal na internet, Microsoft jej oficiálně uvolnil ke stažení až v dubnu roku 2019.[4] Ke stažení jsou již všechny tři verze a to Dev Channel, aktualizovaný jedou za týden, Canary Channel, aktualizovaný denně, a nově také Beta Channel, který by se aktualizuje jen jednou za půl roku.[4] Ještě před oficiálním uvolněním unikl obrázek se vzhledem prohlížeče, podle kterého prohlížeč Edge až na ikonu a barvy nápadně připomínal prohlížeč Chromium.[2]

Prohlížeč vypadá velmi podobně jako Google Chrome a chybí v něm, oproti starší verzi s jádrem EdgeHTML, některé funkce jako např. „uložit karty bokem“.

Velkou změnou oproti staré verzi je např. nastavení, které se zobrazuje místo ve vysunovacím postranním panelu v novém okně.

Nový Edge je také ke stažení na starší verze operačního systému Windows (8.1, 8, 7) na MacOS a Linuxu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b URBAN, Petr. Microsoft vysvětluje, proč zatím vzniklo jen kolem 70 doplňků pro Edge. cnews.cz [online]. 30.9.2017. Dostupné online. 
  2. a b KUTLÁK, Jiří. Unikly detaily o novém přepracování Microsoft Edge prohlížeče. diit.cz [online]. 7. 3. 2019. Dostupné online. ISSN 1213-2225. 
  3. JEŽEK, David. Edge bude používat jádro Chromium, potvrzuje velké změny v Microsoftu. root.cz [online]. 11. 12. 2018. Dostupné online. ISSN 1212-8309. 
  4. a b Microsoft Edge Insider Channels. www.microsoftedgeinsider.com [online]. [cit. 2019-04-11]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]