Dr. Watson (Windows)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dr. Watson
VývojářMicrosoft Corporation
Typ softwarudebugger
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dr. Watson byl debugger systému Microsoft Windows.[1] Zprvu byl určen pro rané verze Windows NT, posléze se dostal i do domácích verzí – například Windows 95, ve Windows XP byl sloučen s dalším obdobným programem – Zasílání zpráv o chybách systému Windows.

Přehled[editovat | editovat zdroj]

Microsoft si uvědomoval, že čas od času může vlivem chyby v kódu nebo nepředpokládané výjimky dojít ke zhroucení programu, což se může stát kdykoliv a u kteréhokoliv softwaru. Dále si uvědomoval, že taková zhroucení mohou způsobovat ztrátu dat a znepříjemňovat práci. Aby usnadnil uživatelům odesílání zpětné vazby Microsoftu a programátorům zisk informací o okolnostech, které ke zhroucení programu vedly, začal pracovat na programu, který by sesbíral všechny informace o událostech v počítači, sestavil z nich záznam (anglicky log) a ten pak odeslal jednak do Microsoftu, a pak tvůrcům příslušného programu. Ze získaných dat by pak mohli pracovníci Microsoftu najít případné chyby v kódu systému a odstranit tak neočekávané a nedořešené problémy.

Tým Microsoftu načal na programu pracovat pod pracovním názvem „Project Sherlock“, inspiroval se u jména postavy detektiva Sherlocka Holmese. Jednalo se o metaforu – Sherlock Holmes jako detektiv řeší případy tím, že sesbírává stopy, které mohou odkrýt viníka případů; stejně pracuje program – sesbírává stopy (data), které mohou odkrýt důvody, proč se program zhroutil a kde je skryt problém. Nakonec se však programátoři rozhodli zvolit jako finální název jméno postavy Dr. Watsona.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. K čemu asi jen ve starších Windows sloužil soubor či program Dr. Watson? | Odpovědi.cz. www.odpovedi.cz [online]. [cit. 2022-08-15]. Dostupné online.