Wikipedista:Simkova 263374

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Lunz am See[editovat | editovat zdroj]

Obec Lunz am See se nachází v okresu Scheibbs ve spolkové zemi Dolní Rakousko (německy Niederösterreich) v Ybbstalských Alpách.

V současné době má obec 2045 obyvatel. 

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Lunz am See leží v Moštově čtvrti (německy Mostviertel) v údolí Ybbstal. Obcí protéká řeka Ybbs, která je přítokem Dunaje. Obec se nachází vzdušnou čarou asi 74 km jihovýchodně od Lince, 94 km severozápadním směrem od Grazu ( česky Štýrský Hradec) a 94 km jihozápadně od Vídně. Obec leží v nadmořské výšce 601 m. n. m. a rozprostírá se na ploše o rozloze 101,66 kilometrů čtverečních. V obci se nachází jezero Lunzer See.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Krajina kolem Lunz am See byla osídlena již v mladší době kamenné, což dokládá nález asi 4000 let staré serpentinové sekery. Později zde sídlili Ilyrové a poté Keltové, kteří byli následováni Římany. Během stěhování národů po pádu Římské říše přišli v doprovodu Avarů do údolí Ybbstal také Slované. V této době mnoho lidí uteklo z údolí Dunaje do hor kvůli bojovným kmenům, které jím procházely.

Poprvé byla osada písemně zmíněna jako "Liunze in Montanis" ( česky Lunz v Horách) roku 1203. Roku 1340 získal vévoda Albrecht II. oblast kolem Lunz am See a věnoval ji klášteru Gaming. Roku 1392 následuje první zmínka o "Frauenkirche ze Lunz" (v německy mluvících zemích se používá název Fauenkirche pro označení kostela zasvěceného Panně Marii) a Lunz se následkem toho stává poutním místem. V téže době vznikají v obci první kovárny, které původně vyráběly nástroje pro potřeby rolníků, později však pokrývaly rostoucí poptávku rozvíjejících se trhů a měst v zemi. O tehdejší zámožnosti obce svědčí ještě dnes okázalá stavba Amonhaus, kterou nechal roku 1551 vybudovat v renesančním stylu mistr Ofner a ve které dnes sídlí radnice a muzeum.

Obcí stále znovu otřásaly události jako vpády Turků a mor, nepokoje během reformace a protireformace, války s Francouzi a napoleonské invaze. Až v 19. století přišla pokojná léta.

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

• Das Amonhaus - podle názoru odborníků patří roku 2007 renovovaný Amonhaus k nejhezčím renesančním stavbám v Rakousku

• Socha Madony - nachází se ve farním kostele, tato "Madonna im goldenen Sessel" (česky "Madona ve zlatém křesle") byla velmi uctívána již kolem roku 1500

• Die Töpperbrücke - most přes řeku Ybbs vzdálený od obce několik minut cesty autem byl postaven roku 1855 a je vyzdoben sochami svatých

Jezero Lunzer See[editovat | editovat zdroj]

Jezero Lunzer See leží na území obce Lunz am See na úpatí hory Dürrenstein a protéká jím říčka Seebach. Jezero je dlouhé 1,6 km a široké 0,5 km, jeho maximální hloubka dosahuje 34 metrů a leží ve výšce 608 m. n. m. Na západním břehu jezera se nachází molo, na kterém se v létě konají hudební a divadelní produkce. V průběhu celého července se na molu koná letní festival současného umění s názvem Wellenklaenge. Každý rok se zde uskutečňuje také hudební festival. Jezero nabízí možnost rybaření, vodních sportů a v létě koupání a potápění.

Lyžování v okolí Lunz am See[editovat | editovat zdroj]

Nedaleko obce se nachází několik lyžařských středisek. Tím největším z nich je středisko Hochkar se svým stejnojmenným nejvyšším vrcholem, které je vzdáleno od obce 29 km. Menším střediskem je pak 12 km vzdálený Lackenhof a přímo v obci se nacházející malé středisko Maiszinken.

Tip na výlet v okolí[editovat | editovat zdroj]

Mariazell - malé štýrské městečko Mariazell patří k nejvýznamnějším poutním místům ve střední Evropě, ve městě se zároveň nacházejí horské klimatické lázně a nad ním se rozprostírá lyžařské středisko. Od Lunz am See je město vzdáleno 32 km.

Dostupnost z České republiky[editovat | editovat zdroj]

Lunz am See je pro české turisty atraktivní nejen svou nabídkou volnočasových a sportovních aktivit v obci a v přilehlém okolí, ale také svou dostupností. Vzdálenost Lunz am See od Prahy je 314 km a od Brna 243 km.

Internetové zdroje[editovat | editovat zdroj]

http://www.alpy.net/informace/kde-je-lunz-am-see-na-mape.php

http://www.bergfex.cz/sommer/lunz-am-see/seen/lunzer-see/

http://dolnirakousy.cz/priroda/jezero-lunzer-see/

• www.lunz.at

http://www.maiszinken.at/

http://www.mariazell.at/

http://www.wellenklaenge.at/