Wikipedista:Satrova.anna/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Pizzagate (konspirační teorie)[editovat | editovat zdroj]

„Pizzagate“ je vyvrácená konspirační teorie, která se stala virální během amerických prezidentských voleb v roce 2016. Byla zpochybněna širokou škálou organizací, včetně policie Washingtonu, DC.

Původ[editovat | editovat zdroj]

30. října 2016, účet na Twitteru zveřejňující materiál bílých supremacistů, který tvrdil, že je veden newyorským právníkem, falešně prohlásil, že newyorská policie (NYPD) objevila e-maily Anthonyho Weinera při prohledávání pedofilního kruhu spojeného s členy Demokratické strany (USA). Během října a listopadu 2016 zveřejňoval WikiLeaks e-maily Johna Podesta. Zastánci teorie četli e-maily a tvrdili, že obsahují kódová slova pro pedofilii a obchodování s lidmy. Zastánci teorie také tvrdili, že pizzerie Comet Ping Pong bylo místem dění satanických rituálů zneužívání.

Příběh byl později zveřejněn na falešných zpravodajských webech, počínaje Your News Wire, který citoval příspěvek 4chan z dřívějšího roku. Článek Your News Wire byl následně rozšířen webovými stránkami podporujícími Donalda Trumpa. Conservative Daily Post uveřejnil titulní stránku s tvrzením, že FBI tuto konspirační teorii potvrdila.

Jonathan Albright, profesor Elon University, uvedl, že neúměrný počet tweetů týkajících se Pizzagate pochází z Česka, Kypru a Vietnamu a že někteří z nejčastějších retweeterů byli roboti.

Členové redditové komunity /r/The_Donald vytvořili subreddit /r/pizzagate, aby prohloubili konspirační teorii. Tento subreddit byl oficiálně zakázán 23. listopadu 2016. Reddit poté vydal oznámení: „Nechceme na naší stránce žádné hony na čarodějnice.“ Po zákazu na Redditu, se diskuze přenesla na subverse v/pizzagate na Voat (webová stránka podobná Redditu).

Od června 2020 se konspirační teorie popularizuje na TikToku. Videa s hashtagem #Pizzagate zde dosahují přes 80 milionů zhlédnutí.