Wikipedista:Dee/Portál:Hnutí pro-life

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
e

Wikipedista:Dee/Portál:Hnutí pro-life

VÍTEJTE NA PORTÁLU VĚNOVANÉMU TÉMATU HNUTÍ PRO ŽIVOT!

Hnutí pro-life či hnutí pro život je souhrnné označení pro stoupence a iniciativy na „ochranu lidského života od početí po přirozenou smrt“. Jelikož nejstarším a hlavním jednotícím tématem hnutí, které se začalo konstituovat na počátku druhé poloviny 20. století, je boj proti interrupcím, používal se dříve pojem protipotratové hnutí, na přelomu 20. a 21. století se však objevila nová témata, která v době jeho vzniku nebyla ještě aktuální, především pak euthanasie a výzkum a používání embryonálních kmenových buněk, takže se dnes upřednostňují pojmenování odpovídající novému, širšímu záběru.

e

Zajímavosti

Věděli jste, že

e

Článek

Matka Tereza

Matka Tereza, byla patrně nejznámější misionářkou 20. století. Založila řeholní řád Misionářky milosrdenství. Za svou celoživotní práci obdržela řadu ocenění, včetně Nobelovy ceny za mír v roce 1979, Prezidentské medaile svobody v roce 1985, nebo Zlaté medaile Kongresu v roce 1991.

Je známa misionářskou činností a soucitem s umírajícími, sirotky a nejchudšími vrstvami populace, zpočátku v Indii, později po celém světě. Byla velkou odpůrkyní antikoncepce a potratů a jednou z předních vůdců hnutí pro-life. Na sklonku jejího života měl její řád na 4000 sester, 610 misií ve 123 zemích.

e

Obrázek

Pochod pro život

Pochod pro život je pojmenování pro protestní akce proti interrupcím, které mají charakter protestních a modlitebních pochodů. V České republice se Pochod pro život uskutečňuje v Praze každoročně od roku 2001. Průběh akce zahrnuje sraz a bohoslužbu v některém z pražských kostelů a následný pochod na Václavské náměstí. Menší pochod se pořádá také v Brně.

e

Pomozte

Bylo by velmi krásné, kdybyste pomohli se psaním, vylepšováním a kategorizací článků. Pokud narazíte na článek o pro-life tématu, vložte prosím do sekce odkazy prosím tuto šablonu: {{Portál Hnutí pro-life}}

Články, které je třeba napsat/urgentně upravit:

Atheist and Agnostic Pro-Life League, Human Life International, Protipotratový terorismus

e

Témata

e

Novinky

novinky...


Pro life hnutí v historii

e

Kategorie

e

Informace

Správci portálu jsou Wikipedisté

e