Wikipedie:WikiProjekt Knihovna umění/Struktura hesla

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Toto je stránka WikiProjektu KNIHOVNA UMĚNÍ - STRUKTURA HESLA


  • Jste-li nováčky, navštivte prosím nejprve ve Wikipedii stránky, kde najdete návod jak postupovat při založení článku, editaci, vytvoření celého textu a vložení obrázku. Další potřebné návody naleznete v Nápověda:Obsah.
  • Jestliže Vás neláká psaní článků, ale jste ochotni přeložit některá hesla výtvarníků z cizojazyčných verzí Wikipedie, nezapomeňte připojit na konec článku do sekce Reference šablonu Překlad.
  • Před započetím práce na článku se přihlaste, otevřete si stránku pro provádění experimentů s editací (označenou jako Pískoviště), vložte nějaký svůj neformátovaný text a vyzkoušejte pokud možno všechny možnosti, které nabízí editační lišta. Formátování kontrolujte pomocí tlačítka Ukázat náhled. Je-li vše správně, otevřete Wikipedii v novém okně, založte heslo a svůj text sem přeneste, zkontrolujte a uložte. Při odchodu z pískoviště nezapomeňte po sobě uklidit (odstranit Váš text).
  • Nový článek je možno také psát pomocí Vizuálního editoru, se kterým můžete experimentovat na stránce MediaWiki, kde naleznete příslušné pískoviště. Vizuální editor je dostupný jako alternativa v české Wikipedii, na anglické a dalších hlavních jazykových verzích Wikipedie se nepoužívá.
  • Pro začátečníka je zpravidla snazší článek napsat nejprve neformátovaný v textovém editoru ( Word) a vložit ho celý najednou. Klasické formátování není složité a je možno se vyvarovat chyb vzniklých nedbalou editací.
  • Během práce na textu kontrolujte vzhled pomocí tlačítka Ukázat náhled, doplňujte průběžně wikilinky pomocí nástroje v editační liště.
  • Před uložením článku nezapomeňte zařadit článek do vhodné Kategorie, vyplnit Shrnutí editace, v němž uvedete jaké úkony jste provedli. Článek několikrát zkontrolujte ještě předtím, než užijete tlačítko Zveřejnit změny.
  • Pokud nestihnete text dokončit najednou, vložte na začátek stránky šablonu {{Pracuje se}}, jako upozornění pro ostatní editory. Vyhnete se tím editačním konfliktům.

Označené články[editovat | editovat zdroj]

Články označené šablonou vznikly jako součást projektu Knihovna umění. Máte-li zájem s námi spolupracovat, přihlaste se na naší diskusní stránce ZDE.
Zároveň Vás žádáme o zdrženlivost při editaci, zejména s ohledem na zavedenou strukturu hesel. Všechny dosud vytvořené články slouží jako reference k projektu, některé jako předloha pro naše spolupracovníky.
Infobox k projektu byl redukován na základní nutné údaje a není vhodné vkládat do něj zbytečnosti jako vlajky apod.

Šablona projektu[editovat | editovat zdroj]

Tento článek byl vytvořen jako součást WikiProjektu KNIHOVNA UMĚNÍ

Založení hesla[editovat | editovat zdroj]

Heslo založíte zadáním názvu (Jan Novák) (Oblastní galerie v XY) do vyhledávacího okénka ve Wikipedii a klepnutím na červeně zobrazený název hesla, nebo zde:

Doporučení jak postupovat (pro účastníky projektu)[editovat | editovat zdroj]

Mějte na paměti, že píšete slovníkové heslo a jeho nejdůležitější částí je v tomto případě samotné dílo. Součástí hesla výtvarníka budou obrázky a je nutné žádat autora nebo majitele autorských práv aby dal souhlas k jejich zveřejnění. Vyvarujte se proto kontroverzních subjektivních soudů o díle i životě, aby článek mohl být dokončen se všemi náležitostmi a později případně přeložen do anglické Wikipedie.

Doporučené obecné struktury hesel[editovat | editovat zdroj]

Heslo: Osoba[editovat | editovat zdroj]

Příklady: Ivan Pinkava, Karel Nepraš nebo rozsáhlejší text: Jan Koblasa, Henri de Toulouse-Lautrec, takto raději ne: Milan Knížák
Struktura: členění hesla uvedené níže jako nadpisy nejvyššího řádu (Nadpis 2) by mělo být dodrženo, odstavce lze rozdělit dle potřeby nadpisy nižšího řádu, např: Dílo na: Grafika, Malba, Sochy.
Heslo vkládejte v pořadí:

Infobox[editovat | editovat zdroj]

Vkládá se na úplný začátek článku.

Jméno, portrét (lze i bez něj), narození (úmrtí), vzdělání, profese, důležité údaje - členství ve skupinách, ceny apod., nic zbytečného (příbuzní jen když jsou nějak významní) Nezapomeňte zadat správnou šířku obrázku : 225 px. Infobox umělce naleznete ZDE.

Následuje jediná věta, která opakuje název článku a obsahuje následující údaje:
Jméno, (narození-úmrtí), profese

školy, důležité životní mezníky, místa pobytu, pracovní cesty, atd.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

pokud možno chronologický popis a interpretace díla – nejdůležitější část hesla (zde velmi doporučujeme konzultaci s kunsthistorikem, který se dílem obšírně zabýval, nebo některým naším expertem ještě před zveřejněním). Členění dle potřeby, aby odstavce nebyly příliš dlouhé.

Zastoupení ve sbírkách[editovat | editovat zdroj]

Realizace ve veřejném prostoru[editovat | editovat zdroj]

Výstavy[editovat | editovat zdroj]

Autorské[editovat | editovat zdroj]

doporučení:jen výběr

Společné[editovat | editovat zdroj]

doporučení:jen výběr
Věrohodnost tvrzení v článku je třeba doložit odkazy na odbornou literaturu pomocí referencí, které se vkládají přímo na příslušné místo v textu a jako soupis písemných zdrojů do odstavce Literatura. Své vlastní články uvádějte pouze v případě, že byly publikovány v periodiku nebo knize, kde prošly odbornou recenzí. Pro reference zaveďte odstavec a do něj vložte značku references, kterou naleznete pod editačním oknem. Referencí rozhodně není odkaz na novinové zprávy, věstníky spolků, příležitostné tisky, apod.

Odkazy můžete rozdělit například na:

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Přednostně uveďte doktorské, magisterské a bakalářské diplomové práce o autorovi nebo skupině (plný text je obvykle dostupný na stránkách vysoké školy), monografie, vybrané katalogy, apod.

Články v časopisech[editovat | editovat zdroj]

Jen v nutných případech, pokud nejsou užity jako reference v textu (preferováno)

Ilustrované knihy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

velmi důležité, sem umisťujte veškeré hyperlinky v pořadí:

Na konec článku vložte zařazení do kategorií, návod naleznete zde. Použijte šablonu , doplňte vhodné kategorie, které naleznete např. na: Portál: Umění, spíše však zde: Kategorie:Čeští výtvarníci, Kategorie:České výtvarné umění

Use pictures cs

Vkládají se do Infoboxu (portrét), do textu (dokumentace díla) nebo na konci textu, případně pod článkem pomocí funkce gallery, jako například v tomto článku (Galerie však není nutnou součástí hesla a úplně postačí odkaz na soubory uložené na příslušné stránce ve Wikimedia Commons pomocí šablony). Potřebné obrázky k novým článkům téměř jistě nenajdete na Commons ani v jiných zdrojích a budete si je muset opatřit sami. U překladů se naopak vyplatí prohledat všechny jazykové verze a pokusit se najít příslušnou kategorii obrázků na Commons.

Před vložením vlastních fotografií se seznamte s nápovědou zde a zde a zejména s pravidly, která chrání autorská práva, a se zněním autorských licencí. Jinak můžete zažít zklamání, protože obrázky s nejasným původem budou smazány. Obrázky jsou užitečné, ale jejich vložení lze provést dodatečně. Pro jejich přípravu si můžete prohlédnout příklady těch kvalitních a stránku popisující požadavky na jejich zpracování a postup pro nahrání souboru.
Pokyny pro zpracování fotografií naleznete také zde:[1]

Heslo: Instituce (galerie)[editovat | editovat zdroj]

Při vytváření hesla se řiďte zdravým úsudkem a nevynechejte pokud možno údaje důležité v kontextu ostatních článků s ohledem na: Kategorie:Umění, Kategorie:Umělecké spolky, Kategorie:Výtvarné umění, Kategorie:Čeští výtvarníci, atd.
Příklad: Galerie výtvarného umění v Ostravě
Heslo vložte pokud možno v následujícím pořadí:
Název a stručný popis poslání galerie, založení, adresa, apod.

Budova galerie[editovat | editovat zdroj]

historie, stavební sloh budovy, architekt, výzdoba

Stálá expozice 1[editovat | editovat zdroj]

Stálá expozice 2[editovat | editovat zdroj]

členění podle období, uveďte důležité výtvarníky zastoupené ve sbírkách jako wikilinky

Nejvýznamnější díla ve sbírce[editovat | editovat zdroj]

jako seznam, případně fotogalerie

Ostatní aktivity galerie (jmenovitě)[editovat | editovat zdroj]

publikace, sympozia, workshopy, akce pro veřejnost

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Webové stránky galerie, abART, galerie na oficiálním webu města, různé

ZPĚT:

HLAVNÍ STRANA
CHYBĚJÍCÍ ČLÁNKY
DISKUSE