Diskuse k Wikipedii:WikiProjekt Knihovna umění

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 lety od uživatele Jan Polák v tématu „Tereza Šmídová

Tato stránka je určena k volné diskusi[editovat zdroj]

Jak je to s těmi granty?
  • Grant je pro rok 2013, takže uzávěrka 31. 12. 2013 a vyhodnotí se to v lednu 2014?
  • Cílová prémie za nejlepší článek – Nejlepší jako za každý článek, který získá status NČ nebo nejlepší z této množiny článků?
  • Kdo vyhodnocuje?
  • Co se hodnotí?
  • Proč jsou některé články v průběhu soutěže vyřazovány?
  • Jde o články jen na Wikipedii v češtině? V jakémkoli jazyce? Ve všech jazycích dohromady?
  • Tvůrců bibliofilií se myslí kniha, vydaná se zvláštním zřetelem k úpravě (typografii) nebo nějakým způsobem láska ke krásným (starým i novým) a často vzácným knihám a jejich sbírání? Viz Bibliofilie.
  • Kdy mají být ceny předány? Jakým způsobem?
  • Jsou s těmi nadacemi podepsané smlouvy?
--13. 4. 2013, 08:59 (UTC), Utar (diskuse)

Bylo přesunuto do Diskuse s wikipedistou:Utar

Odpovídám tady, protože stránka WikiProjektu je určena k diskusi s účastníky projektu - není to tedy diskusní stránka k článku. Ke grantům máme uzavřeny písemné smlouvy, kde je uvedena doba i způsob hodnocení. Předání prémie bude veřejné, za účasti sponzora, v termínu valné hromady sdružení ArtLib. V podmínkách je i možnost, že cena nebude udělena, pokud vytvořené články nesplní kritérium kvality. Hodnotit kvalitu budou členové Sdružení, pokud to bude nutné i s přizvanými kunsthistoriky. Kritéria hodnocení jsou čistě odborná a týkají se zejména popisu a hodnocení díla, jeho zařazení do širších souvislostí v kontextu českého výtvarného umění a úplnosti dat. Předpokladem pro vyhodnocení jako dobrý článek je komplexní analýza díla a dokonalá obeznámenost se všemi fázemi tvorby.
Článek vytvořený panem Polákem byl z projektu vyřazen z rozhodnutí Rady ArtLib, protože neobsahuje žádný popis díla JS a nebude už možné doplnit do něj obrazovou dokumentaci (z našeho pohledu dvě nejdůležitější části hesla), ani v této podobě heslo přeložit do angličtiny. Autor se neobtěžoval kontaktovat J. Skalníka dříve než zveřejnil neověřitelné bulvární zprávy, které poškozují jeho občanskou čest a znemožnil tím dokončení hesla - pro vložení obrazové dokumentace díla je nutný souhlas autora.--NoJin (diskuse) 15. 4. 2013, 14:58 (UTC)
Díky za odpovědi. Pokusím se být stručný, neboť některé z těch bodů, které jste nadhodil, by se asi měly řešit spíše v Diskuse:Joska Skalník:
  • Není mi úplně jasné, proč jste to přesouval – v té diskuzi si zatím nikdo nepovídal, psal jste tam jen vy. Moje otázky taky byly k projektu a ne k článku. Vy jste účastníkem projektu, proč tedy nemohu diskutovat s vámi na stránce projektu KÚ?
  • Chápu, že obrazová dokumentace v článku je pro vás důležitá, ale i kdyby se v článku JS neobjevila, mohl být prostě na konci hodnocen hůře. Do konce roku ještě času dost, tedy myslím není třeba předpokládat špatné hodnocení a stahovat článek ze seznamu soutěžních článků už v dubnu. Takhle to pak vypadá jako změna pravidel během hry.
  • ad neověřitelné bulvární zprávy: Myslíte, že Lidové noviny jsou bulvární médium? Ať už je to pravda kdekoli, vypadá to, že o případu existuje vícero zdrojů, proto je daná informace zmíněna v článku. Navíc, kde berete, že je nutné kontaktovat osobu, o níž píšete na Wikipedii?
  • ad znemožnil tím dokončení hesla: Jak to víte? Vy už jste snad s panem Skalníkem jednal(i)?
  • A jsou tedy někde uvedena ta data? Jak to vypadá, stránky ArtLibu jsou nyní nedostupné, tedy nemohu zjistit, kdy je ta VH plánována.
Prosím, mírněte svá vyjádření ve směru Jana Poláka. Děkuji. S pozdravem --15. 4. 2013, 15:32 (UTC), Utar (diskuse)

Bylo přesunuto zpět sem


Ke svým dotazům (na něž u některých stále čekám na odpověď) přidávám:
  • Co znamená přednostně výtvarné dílo Jiřího Koláře? Má to být tak, že pokud wikipedista A upraví článek Jan Kotík na vysokou úroveň a wikipedista B upraví Jiří Kolář na úroveň, jež bude ohodnocena jako stejně kvalitní, vyhraje B?
  • Kritéria hodnocení jsou čistě odborná a týkají se zejména popisu a hodnocení díla, jeho zařazení do širších souvislostí v kontextu českého výtvarného umění a úplnosti dat. – Tedy články nebyly/nejsou/nebudou vůbec hodnoceny z pohledu WP:Q (správné kategorie, vnitřní odkazy, formát referencí…)?
  • Hesla z okruhu významných teoretiků umění – Cena Nadace Český literární fond nemá vypsané soutěžní články, jak se tedy poznají? O jakou významnost jde? Má jít o významnost dle WP:Významnost? Nebo to jsou zase členové ArtLibu, kdo na konci roku řeknou, který z přihlášených článků je o dostatečně významných osobách?
S pozdravem --10. 1. 2014, 18:34 (UTC), Utar (diskuse)
Zadavatel a poskytovatel prémie (Nadace G. Smečky) připravuje výstavu k jubileu JK a pro rok 2014 stanovil toto téma jako prioritní. Články budou hodnoceny podle čistě odborných kritérií, jaká se používají při publikaci v odborném tisku - tzn. budou podrobena peer review odborné komise. Formální náležitosti nejsou rozhodující. Komise bude sestavena dle zpracovaného tématu a bude mít min. 3 členy - zástupce sponzora, koordinátor (Wikimedia.cz), kunsthistorik (člen ArtLib.cz, případně pracovník UDU AV ČR nebo některý kurátor galerie s příslušnou odbornou specializací). V případě prémie ČLF bylo téma stanoveno volně se záměrem vytvořit více článků. Protože v roce 2013 nebyly přihlášeny články splňující zadání, jednám s Radou Nadace o přesunu prémie do roku 2014. Je pravděpodobné, že zadání bude změněno ne ve smyslu témat, ale zpracovatelů, abychom motivovali zapojení seniorů do projektu.--NoJin (diskuse) 11. 1. 2014, 12:20 (UTC)


(přesunuto ze stránky Diskuse k Wikipedii:WikiProjekt Knihovna umění/Diskuse) --Mario7 (diskuse) 6. 1. 2014, 17:43 (UTC)

Tuto stránku bych přesunul do ns Diskuse. Nejlépe Diskuse k Wikipedii:WikiProjekt Knihovna umění. Ten ns, má totiž některé charakteristiky vhodné pro diskuse. Třeba jako přidávání jednotlivých témat. Tady to není protože jsme v ns Wikipedie.--Juandev (diskuse) 5. 1. 2014, 18:11 (UTC)

Nemělo by fungovat __NEWSECTIONLINK__? --Marek Koudelka (diskuse) 5. 1. 2014, 18:14 (UTC)

Aha.--Juandev (diskuse) 5. 1. 2014, 18:47 (UTC)

Přesto to bylo matoucí, diskuse se nachází vždy pouze v NS začínajícím na „Diskuse...“, přesunuto. --Mario7 (diskuse) 6. 1. 2014, 17:43 (UTC)
Nemohli byste laskavě přesunout své diskuse na Diskusi ke stránce? Toto je diskusní strana pro účastníky projektu k jeho tématům, směřování, atd. a místo pro přihlášení ke zpracování hesel. není to běžná tlachárna jako Diskuse ke článku. Věřím že tak učiníte a budu moci tuto část diskuse vymazat.--NoJin (diskuse) 6. 1. 2014, 18:56 (UTC)
Je nutno rozlišovat mezi jmennými prostory „Diskuse“ a „Diskuse k Wikipedii“. V tom prvním probíhají diskuse o článcích, v tom dalším diskuse o „vnitřních“ záležitostech Wikipedie (Wikipedie, portály, projekty...). Standardní název stránky wikiprojektu je „Wikipedie:WikiProjekt XYZ“ a diskuse k němu se pak nachází na „Diskuse k Wikipedii:WikiProjekt XYZ“, to je normální stav, který není potřebné měnit. Co se týče mazání starší diskuse, dělá se to pouze v osobních diskusích wikipedistů (jmenný prostor „Diskuse s wikipedistou“), jinak ne. Závěrem bych ještě rád upozornil, že pro uvádění všeobecných informací o projektu (granty, spolupráce a podobně) je vhodnější využít hlavní stránku projektu nebo libovolnou podstránku, protože diskuse je určena k vzájemnému kontaktu wikipedistů. S pozdravem --Mario7 (diskuse) 6. 1. 2014, 19:38 (UTC)
Jsem ochoten diskutovat o čemkoli na své osobní stránce, nikoli zde. Přečtěte si laskavě k jakému účelu tato stránka slouží a přesuňte svou diskusi jinam. --NoJin (diskuse) 6. 1. 2014, 20:29 (UTC)

Statistika[editovat zdroj]

Je nějaká statistika o tom, kolik lidí editovalo články a kolik institucí či jednotlivců se zapojilo do spolupráce?--Juandev (diskuse) 5. 1. 2014, 18:12 (UTC)

Kolik lidí články editovalo nevím, o spolupráci je zpráva v zápisu z Valné hromady ArtLib (2013), kterou zveřejníme až se nám podaří spustit vlastní webové stránky.--NoJin (diskuse) 6. 1. 2014, 17:06 (UTC)
Kdy budou tyto stránky spuštěny? --Mario7 (diskuse) 6. 1. 2014, 17:27 (UTC)
Možná by si mohl kolego pomoct. Jak to znám z Wikimedia Česká republika, každá ruka dobrá:-).--Juandev (diskuse) 6. 1. 2014, 18:12 (UTC)
Spolupráci nevylučuji :). Ve své otázce jsem měl na mysli, zda půjde o kratší (týdny, několik málo měsíců) nebo delší období (půl roku, rok). Navíc se mi zdá, že úlohy stránek sdružení nyní do určité míry supluje Wikipedie (kontakt, nabídka členství), což je nepřípustné. --Mario7 (diskuse) 6. 1. 2014, 19:38 (UTC)
Problematiku funkčnosti webových stránek uskupení ArtLib již řešil kolega Utar (v dubnu roku 2013). Situace je stále stejná. Navíc Utar kladl celkem relevantní otázky, které – pokud vím – zůstaly nezodpovězeny. --Jan Polák (diskuse) 6. 1. 2014, 20:04 (UTC)
Zmiňovaná diskuze byla přesunuta na moji diskuzní stránku. Děkuji Echu za upozornění. --6. 1. 2014, 21:07 (UTC), Utar (diskuse)

┌─────────────────┘Ahoj, díky za upozornění, historii této diskuse jsem opravdu nestudoval. Oceňuji tvou mírnost, ale já podobné „vlastnické přístupy“ netoleruji, proto jsem diskusi navrátil zpátky. Do tvého archivu samozřejmě nezasahuji, takže to teď můžeme brát jako kopii :).

@NoJin: Wikipedie „patří“ (jakožto svobodná encyklopedie) všem svým přispěvatelům a kterýkoliv zdejší wikiprojekt má být rovněž otevřený všem budoucím potenciálním editorům. Žádný wikiprojekt není vlastnictvím svého zakladatele (například podobná selekce diskusních příspěvků k projektu je absolutně nepředstavitelná). Tolik k této diskusní stránce, ale současně prosím o relevatní odpovědi na otázky kolegy Utara v sekci #Granty a prémie. --Mario7 (diskuse) 6. 1. 2014, 22:33 (UTC)

Ad sochař Vratislav Karel Novák[editovat zdroj]

Jen upozornění, ve středu 12.02.2014 zemřel Vratislav K. Novák, více podrobností je v článku Zemřel sochař Vratislav Karel Novák, autor Metronomu na Letné. Pokud by někdo chtěl, může se tohoto vcelku aktuálního tématu ujmout.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Mojmir Churavy (diskusepříspěvky)

Tereza Šmídová[editovat zdroj]

Zajímalo by mne, které články napsala kolegyně Tereza Šmídová, za něž byla oceněná, abych se inspiroval, kterak psát opravdu kvalitní a brilantně zpracované články dle názoru Knihovny umění. Děkuji. --Jan Polák (diskuse) 10. 5. 2015, 18:39 (CEST)Odpovědět

Asi tyto. --10. 5. 2015, 22:49 (CEST), Utar (diskuse)