Wikipedie:Článek týdne/2015/52

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
název
Balduin I. Jeruzalémský
obrázek
Soubor:Baldwin I of Jerusalem.jpg
orientace (obrázku; na výšku / na šířku)
šířka (obrázku; obvykle stačí výchozí)
popisek (obrázku)
Balduin I. Jeruzalémský
anotace

Balduin I. Jeruzalémský (latinsky: Balduinus, francouzsky: Baudouin, německy: Balduin, anglicky: Baldwin, někdy zván jako Balduin Lotrinský, z Boulogne, z Bouillonu či z Flander) byl jeden z prvních, kteří táhli do Svaté země ve znamení kříže, edesský hrabě a jeruzalémský král.

Narodil se pravděpodobně po roce 1060, oba jeho rodiče byli ze vznešeného rodu Karla Velikého. Byl jedním z feudálů, kteří se po clermontské výzvě papeže Urbana II. rozhodli k prvé křížové výpravě připojit a pevně se v Palestině usadit. Jako vůbec první z vojevůdců kruciáty se stal samostatným panovníkem – roku 1098 se ujal vlády v Edesse a přijal titul hraběte. O dva roky později, po předčasné smrti bratra Godefroie roku 1100, se stal druhým křižáckým vládcem Jeruzaléma a prvním, který přijal královský titul. Balduin jeruzalémský stát vnitřně i navenek upevnil a na konci jeho vlády bylo Jeruzalémské království pevným státním útvarem.

V roce 1118 na vojenské výpravě do Egypta těžce onemocněl a do Jeruzaléma se už nevrátil, skonal na jižních hranicích v malém městečku El-Aríš 2. dubna 1118 a o pět dnů pozěji byl uložen v bazilice Božího hrobu. Ačkoli byl pravděpodobně homosexuální, třikrát se oženil. Neměl však legitimní potomky, kteří by ho přežili. Také jeho třetí žena ho přežila jen o dva týdny. Když se stal jeruzalémským králem (1100), jmenoval hrabětem z Edessy svého stejnojmenného příbuzného Balduina Le Bourg, jenž pak Balduina I. vystřídal i na jeruzalémském trůně.


nominace (NČ / DČ / české / ostatní)
rok (formát: RRRR)
2015
týden (formát: TT)
52
poznámka (k návrhu)

návrh
+1Ano Navrhl/a: Bazi (diskuse) 10. 12. 2015, 22:14 (CET)[odpovědět]
recenze ({{čt/ano| --~~~~}} / {{čt/ne| --~~~~}} / {{čt/komentář| --~~~~}})