Weiding (Landkreis Schwandorf)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Weiding
Weiding
Weiding
Weiding – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška671 m n. m.
StátNěmeckoNěmecko Německo
Spolková zeměBavorsko
Vládní obvodHorní Falc
Zemský okresSchwandorf
Weiding
Weiding
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha22,43 km²
Počet obyvatel453 (2022)[1]
Hustota zalidnění20,2 obyv./km²
Správa
Oficiální webwww.schoenseer-land.de
Telefonní předvolba09674
PSČ92557
Označení vozidelSAD
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Weiding je obec v Německu ve vládním obvodě Horní Falc v zemském okrese Schwandorf ve spolkové zemi Bavorsko. Obec je členem správního společenství Schönsee.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Weiding se nachází v regionu Oberpfalz-Mitte na státní silnici 2154 na východním svahu 835 m vysoké hory Frauenstein.

Sousední obce[editovat | editovat zdroj]

Sousední obce (od severu ve směru hodinových ručiček) jsou: Schönsee, Stadlern v okrese Schwandorf, Tiefenbach v okrese Cham a Winklarn opět v okrese Schwandorf.

Růžice kompasu Wappen von Schönsee
Schönsee
Wappen von Schönsee
Schönsee

Stadlern
Růžice kompasu
Wappen von Winklarn
Winklarn
Sever Wappen von Tiefenbach (Horní Falc)
Tiefenbach
Západ   Weiding (Landkreis Schwandorf)   Východ
Jih
Wappen von Winklarn
Winklarn
Wappen von Tiefenbach (OHorní Falc)
Tiefenbach
Wappen von Tiefenbach (Horní Falc)
Tiefenbach

Historie[editovat | editovat zdroj]

V historickém okrese Oberviechtach je Weiding jedinou obcí s koncovkou -ing. To toponomasticky svědčí o raném, německy mluvícím osídlení před přelomem prvního tisíciletí. Místopisná koncovka -ing, přípona odkazující k příslušnosti ke skupině lidí, je mnohem častější v Dolním Bavorsku. Četná starší sídla v oblasti Horní Falce byla založena Slovany, například blízký Teunz a Gleiritsch.

Obec Weiding patřila dědičně k hradu Frauenstein (Weiding), jehož počátky jsou zahaleny tajemstvím. Ve druhé polovině 13. století koupil panství Frauenstein od Fridricha Sigenhofera dolnobavorský vévoda Jindřich. Ve 14. století se Frauenstein a s ním i obec Weiding staly lénem zemí Koruny české. Jako další majitelé následovali Satzenhoferové, Zengerové, Fuchsové a majitelé z rodu Murachů. "Dne 29. ledna 1580 císař Rudolf II. udělil do zástavy Andreasi Jiřímu z Murachu na Kürnberg a Winklarnu a jeho manželce Anně, dceři zemřelého Hanse Fuchse ze Schneebergu, dva pusté hrady Frauenstein a Reichenstein, městečko Schönsee a vesnice Weiding atd." 26. listopadu 1605 obdržel Hans Friedrich Fuchs císařský lenní list. Jeho majetkem se staly hrady Frauenstein a Reichenstein, dnes zřícenina hradu Reichenstein, městečko Schönsee, a vsi Weiding, Pondorf, Gaisthal, Schönau, Stadlern a Schwand s hamrem. V následujících desetiletích Weiding často měnil majitele až se v roce 1803 během sekularizačních majetkových změn v Bavorsku dostal v dražbě do rukou Viléma Svobodného pána von Eckart.

Bratislavský mír v roce 1805 ukončil české korunní léno a s ním spojené spory mezi Českým královstvím a bavorským kurfiřtstvím. Weiding patřil k Bavorskému království oficiálně od roku 1807 do roku 1918;od roku 1818 jako samostatná obec.

19. a 20. století[editovat | editovat zdroj]

V roce 1828 zemřel majitel panství Vilém Svobodný pán von Eckart. Dědičkou se stala jeho dcera Kateřina Evženie, provdaná za francouzského generálporučíka Carla Du Moulina. Tak se Weiding a bývalé panství Frauenstein s vesnicí Winklarn dostaly do majetku hrabat Du Moulin-Eckartů, jejichž potomek Karl Leon Du Moulin-Eckart (1900-1991) sídlil na zámku ve Winklarnu a na zámku Bertoldsheim.

Revoluční rok 1848 přinesl konec dědičného poddanství také v Bavorském království. Sedláci byli osvobozeni od povinné roboty. Z dřívějších odvodů vrchnosti se staly daně pro všeobecnou správu. Robota a další povinosti byly zrušeny. Soudní pravomoc byla v Bavorském království přenesena ze šlechty na nezávislý právní systém. Hrabata Du Moulin-Eckart si ponechala prezentační práva pro farnosti Schönsee, Weiding a beneficium Stadlern v diecézi Regensburg až do konce první světové války v roce 1918.

Kultura a pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

  • Pozůstatky hradu Frauenstein, výšinného hradu ze 13.-14. století
  • Katolický kostel svatého Mikuláše v obci Weiding

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Weiding (Landkreis Schwandorf) na německé Wikipedii.

  1. Alle politisch selbständigen Gemeinden mit ausgewählten Merkmalen am 31.12.2022. Spolkový statistický úřad. 21. září 2023. Dostupné online. [cit. 2023-10-07].

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]